Yunet
 

Kultura

U bačkopalanačkoj biblioteci obeleženo dva veka  Letopisa Matice srpske

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 9. maj 2024. • 00:00 •

U bačkopalanačkoj biblioteci obeleženo dva veka  Letopisa Matice srpske

U Galeriji Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ juče je obeleženo 200 godina rada književnog časopisa „Letopis Matice srpske“, jedinog časopisa na svetu koji neprekidno izlazi čitava dva veka od 1824. godine.

Predavanje u biblioteci bilo je posvećeno istoriji ovog drevnog književnog časopisa, kao i njegovom prvom uredniku Georgiju Magaraševiću.

U skladu sa rečima aktuelnog urednika Letopisa Matice srpske, Selimira Radulovića, obeležavanje ovog značajnog jubileja predstavlja sinonim trajanja, s obzirom na to da su časopisi odrazi vremena u kojem nastaju. Zbog toga je Letopis Matice srpske jedno od najlepših lica koje blista i odražava se u našem kulturnom, državnom i društvenom identitetu.

Kroz sve ove godine, u Letopisu su objavljivali naši najznačajniji pisci, od Laze i Zmaja, preko Crnjanskog i Isidore, pa sve do Dobrice Ćosića, Dragoslava Mihajlovića, Tišme, Veljka Petrovića…

Direktor biblioteke Miladin Zorić izrazio je veliko zadovoljstvo zbog obeležavanja 200 godina Letopisa Matice srpske, najstarijeg književnog časopisa u Evropi i svetu, upravo u Bačkoj Palanci i istakao da ovakvi događaji doprinose očuvanju pisane reči.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena