Yunet
 

Zdravlje

Kako se ponašati na tropskim vrućinama

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 22. jul 2022. • 00:00 •

Kako se ponašati na tropskim vrućinama

Toplotni talas zahvatio je Srbiju, a prema prognozama meteorologa i RHMZ-a, trajaće do 28. jula. Očekuje se da će temperature tokom vikenda ići do 40 stepeni Celzijusa. Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je, povodom ovih najava, izdao preporuke kako se zaštititi tokom ekstremno visokih temperatura.
– Održavati sobnu temperaturu ispod 32°C tokom dana, odnosno ispod 24°C tokom noći. Ovo je naročito važno za decu uzrasta do 2 godine, osobe starije od 60 godina, kao i za hronične bolesnike.
– Novorođenčad, odojčad i deca uzrasta do četiri godine posebno su osetljiva na visoke temperature vazduha. Izbegavajte da izvodite bebe i decu napolje za vreme toplotnog talasa. Ako ih izvodite, činite to samo u ranim jutarnjim ili večernjim satima.
– Izbegavajte boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana, od 10.00 do 17.00 sati i izbegavajte intenzivnu fizičku aktivnost.
– Oblačite pamučnu odeću svetlih boja koja nije tesna, zaštitite oči i glavu od sunčevih zraka. Preporučuje se nošenje naočara za sunce. Unosite dosta tečnosti, najviše vode. Izbegavajte pića i napitke koji sadrže alkohol, kofein i šećer. Unosite lake obroke, izbegavajte tešku i visoko kaloričnu hranu, sa visokim sadržajem šećera. – – Tokom boravka na otvorenom preporučuje se kretanje po hladovini i češći odmori. Tuširajte se mlakom vodom, nekoliko puta na dan. – Pre ulaska u vozilo koje je stajalo na suncu, obavezno otvorite prozore i vrata, uključujući i prtljažnik, nekoliko minuta radi provetravanja i rashlađivanja automobila. Upotreba klima uređaja treba da omogući da unutrašnja temperatura bude niža 5 do 7 stepeni od spoljašnje.
Pravite pauze tokom vožnje, savetuje Batut.
– U toku vožnje po visokim temperaturama, i dužim relacijama, potrebno je da se prave pauze na svaka 2 sata po 15 minuta. Provetravanje vozila, unos dovoljne količine tečnosti i lagano istezanje otkloniće prve znake umora koji se obično javljaju nakon drugog sata vožnje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena