instagram
 
instagram

Poljoprivreda

Zimi oskudna ponuda na pijacama ali i potražnja

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 31. januar 2024. • 13:25 •

Zimi oskudna ponuda na pijacama ali i potražnja Foto: TV Bačka

Zimski period a posebno kraj januara najnepovoljniji su za zelene pijace. Praznici iz prve polovine meseca, Nova godina, Božić i slave, uticali su na smanjenje platežnih sposobnosti građana, a prethodni zimski meseci sveli su ponudu voća i povrća na najmanju moguću meru. Tako je i na Maloj pijaci u Vrbasu. Kupaca je malo, a na tezgama dominira južno i ostalo voće iz uvoza.

Od voća iz domaćih zasada još se jedino jabuke izdvajaju kako širokom ponudom, tako i pristupačnim cenama. Mogu se naći već po ceni od 30 pa do 140 dinara za kilogram. Ovih nedelja nije lako ni povrtarima. Marija Pap iz Ruskog Krstura trudi se da na pijacima u okolini plasira svoju proizvodnju ali i ona primećuje da su se građani u prethodnom periodu istrošili.  

Na tezgame se praziluk nudi po ceni od oko 50, a kelj za stotinu dinara po komadu.  Cvekla je 150, paštrnjak 200,  koliko košta i peršun, a celer 150 dinara. Za kilogram krompira treba izdvojiti od 80 do 100 dinara, a isto toliko i za luk. Cene šargarepe na vrbaskoj pijaci kreću se od 80 do 150 dinara za kilogram. Kako nam prodavci i proizvođači još kažu, prvo čekaju da malo ogreje kako bi im to olakšalo boravak na tezgama i donelo više mušterija, a zatim i da prolećni meseci donesu novu i raznovrsniju ponudu. 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena