instagram
 
instagram

Kultura

Naivno slikarstvo Martina Jonaša pred vrbaskom publikom

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 8. maj 2024. • 13:35 •

Naivno slikarstvo Martina Jonaša pred vrbaskom publikom Foto: TV Bačka

Likovna galerija Kulturnog centra Vrbasa, izložbom pod nazivom “Nadahnuća Martina Jonaša“, pridružila se obeležavanju stogodišnjice rođenja jednog od najistaknutijih predstavnika naivnog slikrastva Kovačice. Martin Jonaš rođen je 9. maja 1924. godine pa postavka u Vrbasu dolazi baš na sam rođendan umetnika. Aktivno je stvarao od 1944. do svoje smrti 1996. godine. Iza njega su ostali reperezentativni radovi koji su proslavili kovačičko naivno slikarstvo širom sveta. Deo umetnikovog opusa izložen je u našem gradu zahvaljujući saradnji sa Udruženjem „Naiva art kult”.

Opus Martina Jonaša, koji povodom jubiljeja predstavlja „Naiva art kult”, broji 150 ostvarenja. U vrbaskoj galeriji izloženo je 70 radova. To su ulja na platnu, otisci na platnu, studije i grafike. Samo su deo onoga čime je Jonaš proslavio naivno slikrastvo, doveo svet u Kovačicu i odveo Kovačicu u svet.

Martin Jonaš se osim slikarstvom, bavio i filozofijom i pesništvom. Njegova umetnička poetika i filozofija temelje se na grotesci, apsurdu, anegdoti i humoru kojima je uz jednostavnost obojio narodne motive i predstavio najdublje istine postojanja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena