Yunet
 

Kultura

Obeležena stogodišnjica od početka optacije u Batanji

TV Cink • Radovan Nježić • 21. decembar 2023. • 18:08 •

Obeležena stogodišnjica od početka optacije u Batanji

Nizom kulturno-umetničkih aktivnosti u Batanji, u republici Mađarskoj, obeležena je stogodišnjica od početka optacije odnosno dolaska Srba iz Mađarske u Kraljevinu Jugoslaviju. Meštani Batanje  dočekali su goste iz Srbije u srpskoj osnovnoj školi gde su učenici ove ustanove priredili svečani program. Nakon toga je u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice služen pomen preminulim optantima od strane sveštenika Budimske eparhije predvođenih vladikom Lukijanom. Na železničkoj stanici u Batanji, odakle su optanti pošli marta 1923. godine u novu državu, otkrivena je spomen ploča sa fotografijom, koja prema rečima generalnog sekretara Matice srpske dr Milana Micića čuva od zaborava sećanje na ovaj događaj.

U prostorijama lokalne samouprave Batanje održana je i svečana akademija, na kojoj su učestvovali predstavnici srpskih institucija iz Mađarske, kao i potomci optanata. Pera Lastić, direktor Srpskog instituta iz Budimpešta rekao je u razgovoru da je Batanja odabrana da bude mesto centralnog obeležavanja početka procesa optacije.

Pored promocije knjige u Domu kulture u Batanji, odražana je i izložba o optantima iz Sente i Novog Kneževca, kao i literarni program  Srpskog pozorišta u Mađarskoj i srpske gimnazije „Nikola Tesla“ iz Budimpešte. Na samom kraju celodnevnog programa prikazan je i kratkometražni dokumentarni film „Susreti i sećanja“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena