Yunet
 

Turizam

Lečenje apiterapijom u zavičajnoj kući „Ćemer” u selu Velebit

TV Cink • Redakcija TV Cink • 8. septembar 2023. • 14:17 •

Lečenje apiterapijom u zavičajnoj kući „Ćemer” u selu Velebit

U zavičajnoj kući „Ćemer“ u selu Velebit postavljen je sistem za apirelaksaciju. Zahvaljujući tome, moći će da se sprovodi i apiterapija – inhaliranje iz košnica. Prema rečima Radmile Marjanov Panjević ispred udruženja građana „Ćemer“, na ovaj način želeli su da zavičajnoj kući dodaju još jedan sadržaj, da selo bude vidljivije na turističkoj mapi Srbije, te da prvi u severnobanatskom okrugu pokrenu apiturizam.

Prema rečima sagovornice položaj sela Velebit sa konstantnim strujanjima vazduha u osam različitih smerova i blizina akumulacionih jezera stvaraju idealnu mikrokilimu koja odgovara vazdušnoj banji. U dvorištu kuće, gde su postavljene košnice, uzgaja se začinsko bilje kao što su lavanda, majčina dušica, ruzmarin, smilje, ehinacea, žalfija i pelin, pa tako vazduh u košnicama ima višestruku lekovitost.

Ukupna vrednost projekta iznosila je oko 300 hiljada dinara. Za taj iznos obezbeđene su maske za inhalaciju i svi građevinski radovi, a dodatno su obezbeđene košnice. Od ukupnog uznosa projekta na Konkursu za nevladine organizacije koje je raspisala opština Kanjiža dobijeno je 220 hiljada dinara.

Kako su najavili koordinatori projekta, apiterapija će u zavičajnoj kući „Čemer“ biti dostupna od aprila, kada počne cvetanje biljaka i poraste aktivnost pčela u košnicama.Apiterapija se preporučuje za jačanje imunološkog sistema, a nije pogodna za ljude koji su alergični na pčelinje proizvode.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena