Yunet
 

Društvo

Nevreme protutnjalo Kikindom, šteta u gradu, dobrobit u ataru

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 26. maj 2022. •

Nevreme protutnjalo Kikindom, šteta u gradu, dobrobit u ataru

Jako nevreme pogodilo je noćas Kikindu. Olujni vetar je duvao brzinom od čak 94 km/sat. Nevreme je u gradu izazvalo oštećenja na pojedinim objektima, starijim kućama i na nekoliko automobila koji su stradali zbog lomljenja većih grana, pa i drva.

Na drugoj strani, za useve je, kako kažu u Poljoprivrednoj stanici Kikinda, noćašnja kiša spasonosna.

Olujno nevreme pogodilo je sinoć oko 22 sata Kikindu. Duvao je jak, olujni vetar, dok kod nas nije zabeležen grad. Kako navode u RHMZ Kikinda nevreme je trajalo 21 minut, a najača izmerena brzina vetra iznosila je 25,4 m/s odnosno 94 km/sat što u gradu nije zabeleženo najmanje pet godina. Inače, kada je vetar u pitanju, sve što je iznad 17,2 ili 85 km/sat smatra se olujnim vetrom.

Najveći problem bila je velika količina kiše u kratkom roku te su standardna čvorišta u gradu brzo poplavljena, kod „Specijala“, u Moravskoj ulici, Kosovskoj. U Malom Bedemu došlo je do plavljenja, a jedna kuća je srušena. Voda se brzo i povlačila. Nekoliko stabala u gradu je srušeno, uglavnom su se lomile grane, ali s ozbirom na jačinu nevremena, mogla se očekivati i veća šteta.

Na mernom mestu RHMZ Kikinda palo je 28,4 litara kiše po metru kvadratnom, ali je u različitim delovima grada i sela zabeležena i različita količina padavina. Naime, kako nam je rečeno u Poljoprivrednoj stručnoj službi Kikinda u centru grada palo je 43 litara kiše, kod nekadašnjeg PIK-a 27 litara, dok je recimo u Ruskom selu zabeleženo 42 litre po kvadratnom metru. Druga sela dobila su oko 15 litara kiše. U PSS prva je procena da je nevreme donelo više koristi nego štete. Sinoćna kiša bila je spasonosna za useve. Jedina šteta u ataru za sada se ogleda u poleglom ječmu na parcelama gde se nije vodilo računa o dozama azota.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena