Yunet
 

Društvo

Eko karneval za prve zelene korake i ekološki osvećene generacije

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 24. april 2024. •

Eko karneval za prve zelene korake i ekološki osvećene generacije

Mališani PU „Dragoljub Udicki” prošetali su svoje kostime kojima pokazuju važnost očuvanja životne sredine. Ekološki karneval je organizovao Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj u saradnji sa Kulturnim centrom u sklopu manifestacije „Pozdrav proleću”.

Susrele su se „Eko nedelja” i „Pozdrav proleću”. Zajedno, ove dve manifestacije donele su puno kreativnosti, ekoloških ideja, novih saznanja za naše najmlađe. Najpre su mališani PU „Dragoljub Udicki” prošetali gradskim trgom i poručili da je zaštita životne sredine važna – jer čuvajući prirodu čuvamo i njih – danas vešto kostimirane u bubice, leptire, biljke pa i cele bašte.

Ja sam bio bašta, moj drug je bio sunce, a drugi su bili leptiri. Prirodu čuvamo tako što je jako štitimo da je niko ne dira. Moramo da uzimamo smeće da niko ne baca, kaže nam šestogodišnji Dragan Mićin.

– Čuvamo prirodu tako što sadimo drva da imamo puno kiseonika, a kad neko baca smeće onda moramo da mu kažemo nemoj to raditi!, isprtičala nam je sedmogodišnjakinja Ana Žuvela.

Potom su mališani nastaili svoje druženje u Kulturnom centru. Društvo im je pravila Banetova Leteća gitara.

Dolazi proleće ali kao da nije, ali da li verujete vremenu ili letećoj gitari?! Mališani jedva čekaju naš zajednički kocert, a vi vidite zašto – podelio je sa nama uvek raspoloženBranimir Rosić.

„Ekološka nedelja” delom je usmerena na najmlađe članove društva koji su važni saradnici u borbi za bolje sutra.

– Velikim koracima, mali ljudi i te kako velike podvige čine za životnu sredinu. U sve aktivnosti se uključujemo i porodično, uspeli smo da zaštitu životne sredine o kojoj sve više pričamo unesemo u porodice. Jer samo kada učimo od malih nogu, moći ćemo što smo stariji to da primenjujemo, kaže Miroslava Narančić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj.

Za nešto starije, đake u osnovnim i srednim školama, na svim mestima njihovog okupljanja biće postavljeni QR kodovi koji im omogućavaju da jednostavnim skerinarnjem dođu do podataka o stanju buke, zagađenosti vazduha, aeropolenu, kvalitetu vode.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena