Yunet
 

Politika

Čeka se raspisivanje lokalnih izbora

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 24. april 2024. •

Čeka se raspisivanje lokalnih izbora

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su juče izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima koje omogućavaju da se lokalni izbori u Srbiji održe istovremeno sa već raspisanim izborima za Skupštinu Beograda 2. juna.

Usvojenim izmenama rok za raspisivanje lokalnih izbora pomera se sa 120 na 150 dana pre isteka mandata, a od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana, umesto 45 kako piše u aktuelnom zakonu.

Ono što se sigurno zna je da će na lokalnim izborima u Kikindi učestvovati predstavnici SNS I to u mnogo široj koaliciji.

Na drugoj strani, dok u Beogradu možemo čuti jasne stavove dela opozicije koja bojkotuje ili izlazi na izbore, kikindsku opoziciju lokalni izbori zatekli su nespremne. Nije jasno da li uopšte planiraju da učestvuju, ko će na lokalu sa kim sarađivati, ko bojkotuje lokalne izbore, a ko ne. Opozicioni blok Srbija protiv nasilja praktično više ne postoji. Neke stranke koje su bile u ovom bloku rekle su da hoće da učestvuju na izborima, druge da bojkotuju, što je dovelo do konfuzije lokalnih organizacija.

Podsetimo, poslednji lokalni izbori u Kikindi održani su 20.juna 2020.godine. Preko 62 odsto glasova birača u Kikindi pripalo je tada listi “Aleksandar Vučić – Za našu decu”. Taj rezultat naprednjaci su nazvali istorijskim jer u dobu višestranačja u Kikindi ni jedna stranka nije dobila toliku podršku birača.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena