Yunet
 

Društvo

"Napravi vetrenjače od recikiranog materijala”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 13. mart 2023. •

Sekretarijat za zaštitu životne sredine animirao je škole na teritoriji grada da naprave vetrenjače, timski ili pojedinačno i učestvuju na konkursu. Na taj način, učenici su stekli znanja o značaju vetrenjača, nekad i sada.

Šta su vetrenjače, kako se prave, čemu su služile nekada, čemu danas, sve su to saznali učenici snovnih škola u Kikindi prilikom učešća na konkursu „Napravi vetrenjače od recikiranog materijala”. Konkurs je povodom Svetskog dana energetske efikasnosti raspisao Sekretarijart za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj. Danas je u prostorijama sekretarijata otvorena izložba sa oko 200 pristiglih radova kojoj su prisutvovali đaci najpre škole „6.oktobar”, a potom i škole „Vuk Karadžić”.

Nemamo vetrenjače, ali posao koji su one obavljale, u Kikindi su radile suvače, mlinovi na konjski pogon.

Kreativne radove kikindski đaci će obilaziti I narednih dana a potom će biti vraćeni školama kako bi ih izložile u svom prostoru.

Od 16 škola, 12 je predstavilo vetrenjače onako kako to deca vide. Cilja kcije je bio da više pričamo o obnovljivim izvorima energije, energiji sunca, vetra, vode, o nečemu što je budućnost, kaže Miroslava Narančić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Danas se u svetu vetrenjače uveliko koriste za proizvodnju elekrtične energije. U Kikindi, tačnije selu Bašaid, deceniju unazad sprovode se procedure za izgradnju vetroparka. Kako smo saznali, Francuska kompanija IEL nije odustala od investicije i dobra vest je da je dokumentacija konačno privedena kraju. Vrednost celokupnog projekta je oko 200 miliona eura. Navodilo se da će ovaj vetropark proizvoditi dovoljno struje za snabdevanje čitavog grada.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena