Yunet
 

Društvo

Da li ste znali da je Džejms Bond poreklom iz Novog Miloševa?

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 8. mart 2024. •

Da li ste znali da je Džejms Bond poreklom iz Novog Miloševa?

Njegovo ime je Popov. Dušan Popov. Vest o tome da je čuveni tajni agent 007 u stvari poreklom iz jednog malog mesta u Banatu, tačnije Novom Miloševu, izazvala je kod mnogih iznenađenje. Ipak mesta nepoverenju , kažu da nema. Podaci o Dušanu Popovu ( 10. 07. 1912 – 10. 08. 1981) uključujući detalje o njegovoj burnoj biografiji, obrazovanju i osobinama impresionirale su i slavnog filmskog reditelja Ijana Fleminga da stvori globalno poznatog junaka o čijem životu svedoče i brojna dokumenta i slike izložene u Muzeju Žeravica od 2019. godine.

Filmovi o Džejmsu Bondu kombinuju elemente špijunaže, akcije, avanture, romantične napetosti, egzotičnih lokacija i zlikovaca koji maštaju o svetskoj dominaciji. Kažu da je upravo takav bio i život vojvođanskog Džejmsa Bonda, Dušana Popova.

Detinjstvo je proveo u Novom Miloševu zajedno sa svojom imućnom porodicom, ocem Miloradom, bogatim trgovcem, majkom Zoricom i svoja dva brata, Ivanom i Vladimirom da bi se kasnije preselili u Dubrovnik. Obrazovanje je nastavio u Parizu, gde je završio srednju školu, dok je pravne nauke studirao u Beogradu. 1936. godine nastavio je sa postdiplomskim studijama u Frajburgu, gde je i doktorirao, naučio tečno da govori francuski, nemački i engleski jezik. Vreme provedeno u prestižnim obrazovnim institucijama iskoristio je kako bi stekao prijatelje koji će postati uticajne ličnosti u svojim zemljama.

Tako se u Hamburgu sprijateljio sa Johanom Jebsenom, imućnim mladićem koji mu je postao blizak prijatelj i značajno uticao na njegov dalji životni put. Po izbijanju Drugog Svetskog rata, Nemačka i Velika Britanija započele su sa regrutovanjem špijuna širom Evrope. U tom periodu, Popov je vodio advokatsku praksu u Dubrovniku. U februaru 1940. godine, Jebsen mu je poslao telegram pozivajući ga na sastanak u Beogradu, gde ga je i regrutovao da postane dvostruki agent za Abver, nemačku obaveštajnu službu, dok je zapravo radio za britanski MI6. Kao agent Abvera, njegova misija bila je da dostavlja informacije o snazi i moralu britanske vojske. Jedno vreme živeo je između Londona i Lisabona, koji je tada bio neutralan i mesto gde su se špijuni sukobljenih strana mogli sastajati i družiti s predstavnicima evropske aristokratije. Tamo se sreo sa Ianom Flemingom, tada oficirom britanske mornarice zaduženim za njegov nadzor od strane MI6, koji će kasnije napisati „Casino Royale“ (1953) i nekoliko drugih romana. Susret sa istaknutim špijunom i boemom, poznatim po svom uzbudljivom životnom stilu i brojnim ljubavnim avanturama, uključujući i francusku glumicu Simone Simon, bio je veliki izazov za njega.

Pored rada za MI6 i Abver, bio je angažovan i od strane jugoslovenske obaveštajne službe. U Abveru je bio poznat kao „Ivan“, a u MI6 kao „Tricikl“, jer je predvodio grupu od tri dvostruka agenta. Nakon Drugog svetskog rata, povukao se i sve do objavljivanja knjige „Ja špijun“ u sedamdesetim godinama, kao i svojih autobiografija, malo ko je znao čime se zapravo bavio, uključujući i njegovu porodicu. Oženio se dva puta i imao četiri sina, od kojih je jedan od njih odobrio javnu postavku i donirao nekoliko fotografija i predmeta Muzeju Žeravica koji su pripadali njegovom ocu.

Misterija broja 007

Fleming, koji je sam bio veliki ljubitelj ptica, za ime svog lika izabrao je ime ornitologa ,,Jamesa Bonda”, pisca vodiča za ptice ,,Birds of the West Indies”. Inspiraciju za čuveni broj 007 takođe je pronašao u zanimljivoj priči. Popov mu je jednog dana otkrio da ima posebnog savetnika kome se obraća u situacijama kada mu je potrebna pomoć, birajući jedan specifičan broj. Te brojke bile su zapravo tri poslednje cifre telefonskog broja njegovog ujaka iz Beograda, koji se predstavljao rečenicom: „Zovem se Popov… Milorad Popov.“

Foto: Wikipedia

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena