Yunet
 

Društvo

Ekonomsko-trgovinska škola otvorila svoja vrata budućim đacima

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 23. april 2024. •

Ekonomsko-trgovinska škola otvorila svoja vrata budućim đacima

U želji da budućim srednjoškolcima pomognu u izboru njihove profesionalne budućnosti, Ekonomsko-trgovinska škola otvorila je svoja vrata mladim naraštajima. Dan otvorenih vrata, tradicionalno organizovan u školi gde se snovi pretvaraju u postignuća, okupio je veliki broj zainteresovanih osnovaca koji su imali priliku da iz prve ruke saznaju sve o obrazovnim profilima koje škola nudi.

-„ Upisao sam za kuvara zato što, otkad sam još od malih nogu voleo da gledam moju babu kako mi pravi da jedem i oduvek me je zanimala hrana, miris hrane..kada sam prvi put pravio hranu voleo sam kako je moja baba uživala u njoj i podsetili su me da se upišem za kuvara jer ću verovatno uspeti u životu,” rekao nam je David Dragan, učenik druge godine Ekonomsko-trgovinske škole sa smera kuvar.

-„ Volim da radim sa ljudima, zato sam odabrao smer konobar u Ekonomsko-trgovinskoj školi i to je ujedno i moj savet budućim srednjoškolcima koji žele da upišu ovu školu jer je dobro naučiti kako se uslužuju ljudi i kako lepo da im priđete,” dodao je Vladimir Šibul.

-„ Moji drugari su se potrudili da u malim radionicama objedinjenim pod zajedničkim nazivom ,,Pokaži šta znaš” praktično i na interesantan način približe kako rade na stručnim časovima i časovima iz opšte obrazovnih predmeta. Osnovci će imati priliku da vide kako finansijsko-računovodstveni tehničar elektronski uplaćuje na tekući račun u našoj kancelariji, kako se popunjava nalog za službeni put, kako ekonomski tehničar piše ponudu potencijalnom kupcu i šalje fakturu. Videće i kako naši trgovinski tehničari rade za kasom, kako su stručni u prodaji , kako su kuvari vešti u pripremi hrane a konobari u usluživanju. Danas će biti u prilici da odigraju i asocijacije s temama iz istorije, biologije i urade intervju na engleskom i nemačkom jeziku, jer su u našoj školi su pored stručnih i opšte obrazovni predmeti na visokom nivou. Profesori u radu sa učenicima, šire i ukazuju na važnost opšteg obrazovanja. Naši učenici i studiraju engleski jezik, srpski jezik i književnost i mnoge druge fakultete koji nisu samo vezani za ekonomiju,” nadovezala se Milica Đukić, učenica treće godine smera ekonomski tehničar.

-„ U ovom holu možete da pogledate radove naših učenika, pano animaciju ekonomskog stripa i stripa kuvara, školski list sa aktuelnim dešavanjima u našoj školi i aktivnostima naših učenika, pisane radove učenika u kojima je obrađena tema Kikinda iz perspektive učenika ETŠ, istraživačke radove u vezi s našim običajima besede učenika objedinjene pod zajedničkim nazivom ,, Ekonomsko-trgovinska škola – mesto gde se snovi pretvaraju u postignuća” i fotografije koje su obeležile 76 godina postojanja Ekonomsko-trgovinske škole. Želimo da se pohvalimo promotivnim filmom o profilima koji su snimali naši učenici s profesorima, a tu je i film učenika dramske sekcije ,,Lajanje na zvezde na naš način” – generacija naših maturanata. Zahvalni smo profesorima što prepoznaju talenat u nama i što nam omogućavaju da ispoljimo svoju kreativnost i u drugim vannastavnim aktivnostima,” nadovezala se Miličina drugarica Isidora Tosegi.

Naredne školske godine upisuje se 6 obrazovnih profila u 5 odeljenja. To su: ekonomski tehničar, finansijsko-računovodstveni tehničar, trgovinski tehničar, kuvar, trgovac i konobar. Novinu sledeće školske godine čine finansijsko-računovodstveni tehničar i trgovinski tehničar.

-„ Finansijsko-računovodstveni tehničar je jedan od savremenih obrazovnih profila, koji prati zahteve današnje privrede. Učenici upisuju ovaj profil da bi stekli znanja i veštine u svim segmentima finansijsko-računovodstvenih poslova, ali i neophodna pravna i ekonomska znanja, kao i znanja iz opšte kulture. Praktične veštine učenici stiču kroz rad u virtuelnim privrednim društvima koja osnivaju u školi, ali i u realnim privrednim društvima, knjigovodstvenim agencijama. Nakon završenog srednjeg obrazovanja, finansijsko-računovodstveni tehničari mogu da se zaposle u finansijsko-računovodstvenim službama svih privrednih društava, u bankama, osiguravajućim organizacijama, knjigovodstvenim agencijama…Učenici koji žele da nastave školovanje, to mogu na ekonomskim, pravnim, ali i na mnogim drugim fakultetima. Trgovinski tehničar je traženo zanimanje, s obzirom na to da se otvaraju različite prodavnice, pa je mogućnost zaposlenja veća. Učenici će naučiti da obavljaju komercijalne poslove, e-trgovinu, organizuje rad u trgovinskom objektu i profesionalno komuniciraju sa kupcima i poslovnim partnerima.Praktična nastava se odvija u specijalizovanom kabinetu za učenje u našoj školi i kroz veliki broj časova praktične nastave van škole, u trgovinskim objektima u gradu. Nivo opštih i stručnih znanja, veština i sposobnosti u okviru stečenih kompetencija, trgovinskom tehničaru omogućava zapošljavanje, ali i nastavak školovanja u visokoobrazovnim ustanovama,” rekla nam je profesorica ekonomske grupe predmeta Mirjana Sekulin.

Školu pohađa 325 učenika raspoređenih u 14 odeljenja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena