Yunet
 

Kultura

Mamutfest proslavio 15. rođendan

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 20. septembar 2021. •

Mamutfest proslavio 15. rođendan

Manifestacija „Mamutfest“ u organizaciji Narodnog muzeja i ove godine privukla je veliki broj posetilaca sa interesantnim, edukativnim i interaktivnim programa koji su, pre svega, namenjeni deci. Najmlađi sugrađani su u dvorištu Kurije pored dobre zabave imali priliku da nauče nešto novo.

U okviru jubileja otvorene su dve izložbe Centra za promociju nauke „Inteligencija biljaka“ i izložba ilustracija Banatskog kulturnog centra „Savremni srpski ilustratori knjiga za decu“ čija je autorka Senka Vlahović. Ovom događaju prisustvovala je i članica Gradskog veća Milena Živkov.

Senka Vlahović istakla je da je izložba nastala 2019. u okviru saradnje Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa i međunarodne ustanove „Bibijana za decu“ iz Bratislave gde je bila izložena u galeriji „Dušan Rol“ putem koje je predstavljena ilustratorskoj svetskoj sceni. Održana je i promocija knjige tačnije slikovnice „Tajni život muzeja“ u izdanju Muzeja savremene umetnosti iz Banja Luke.

Muzej je organizovao i likovni konkurs za decu od šest do 12 godina na temu „U društvu sa mamutom“. Pristiglo je 80 radova, od kojih je 50 iz Beograda i svi oni su izloženi u galeriji. Prema oceni žirija za najbolji crtež proglašen je onaj koji je naslikala sedmogodišnja Minja Erdeljan iz Kikinde kojoj je ovom prilikom uručena i nagrada.

U okviru „Bazara muzeja i ideja“ predstavilo se deset gostujućih muzeja iz Srbije i Banja Luke. Ono čime se bave predstavili su putem radionica. Posetioci su imali priliku da učestvuju u radionicama o antičkom nakitu, da nauče kako su se ljudi oblačili u srednjem veku, da učestvuju u sportskim, paleontološkim i raznim drugim sadržajima.Organizovan je i „Kikin zabavni poligon“ gde su na osam interaktivnih punktova, deca, pa i same porodice mogle da rešavaju zadate zadatke i tako pređu kompletan poligon.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena