instagram
 
instagram

Društvo

Novi život propalog „Solida“: Posle tranzicije-umetnost

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 26. oktobar 2021. • 11:37 •

Novi život propalog „Solida“: Posle tranzicije-umetnost solidgrad, strahinja džever, sub-kultura, umetnost, solid

Oronuloj fabrici „Solid“ koja se nekad bavila proizvodnjom obuće, grupa subotičkih umetnika udahnula je sasvim novi život, kada su pre skoro dve godine uzeli u zakup deo nekadašnjeg pogona. Danas umesto tišine postranzicijskog gubitnika, hodnicima provejava stvaralaštvo i entuzijazam po uzoru na svetske metropole.

 

Iza zubom vremena načetih zidina nekad uspešnog preduzeća krije se pravi umetnički raj – tu gde su nekad nastajale cipele, danas nastaju dela akademskog slikara Klajo Adriana. Ovo je njegov prostor za stvaranje o kom je maštao kada se po završetku studija doselio iz Novog Sada u Suboticu.

„Dve godine nisam imao gde da radim, pa sam ušao u ovu priču i našao sebi prostor. Ova mala zajednica me je prihvatila i jako mi je drago zbog toga. Trudim se da uvek dodam nešto ovom prostoru, i to meni puno znači,“ navodi Klajo.

Ideja o objektu kulture u kom bi stvaralo što više umetnika po uzoru na Budimpeštu i Novi Sad razvijala se nekoliko godina, priča jedan od pokretača projekta, Strahinja Džever. U potrazi za adekvatnim prostorom, naišli su na nekadašnju fabriku „Solid“ koju deo po deo adaptiraju.

Kako ističe Džever, cilj nije da se prostor promeni previše. Uz zadržavanje postindustrijskog izgleda, u planu je i izložba u čast radnika koji i dan danas svrate u bivšu fabriku kada vide da su vrata otvorena. U zlatnim vremenima, ovde je radilo i hiljadu ljudi, a uspomene samoupravni socijalizam su na svakom koraku.

Planova za „SolidGrad“ je mnogo, poput kafića i brojnih kulturnih sadržaja, a jedan od najvažnijih je prva izložba početkom novembra koja će okupiti 25 izlagača.

Subotički umetnici će u narednih par dana i registrovati Udruženje „SolidGrad“, a nadaju se da će od propalog giganta, stvoriti mesto sub-kulture koje nudi nešto novo i drugačije, a Suboticu stavlja na kulturnu mapu evropskih gradova.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena