instagram
 
instagram

Društvo

Učenici predstavili „Znamenite Srpkinje”

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 8. mart 2024. • 14:33 •

Učenici predstavili „Znamenite Srpkinje”

U Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ održana je završna manifestacija projekta „Znamenite Srpkinje“. U projektu su učestvovali đaci prvog razreda smera tehničar informacionih tehnologija pod mentorstvom profesorke Snežane Berić Popović. Prikazali su žene koje su ostavile traga u istoriji naše države.

Ksenija Atanasijević, Marija Maga Magazinović, Desanka Maksimović, Mileva Marić, Nadežda Petrović, Milunka Savić – samo su neke od „Znamenitih Srpkinja“. Svaka od njih ostavila je dubok i neizbrisiv trag u istoriji, kulturi, medicini, nauci. Njihove biografije i danas zvuče zadivljujuće, pa su tako i učenici učesnici projekta bili pod dubokim utiskom. Kažu, za mnogo toga možemo da im budemo zahvalni.

„Zaista mi je zadivljujuće što su žene bile toliko predane i šta su sve bile spremne da urade u to vreme i drago mi je da sam saznala nešto više o njima i da znam kakve zapravo žene Srbija ima u svojoj istoriji“  - istakla je Sintija Bodić.

„Istraživala sam o Milunki Savić, ona je bila prva ženska ratnica. Nisam sigurna da bi bilo koja žena danas mogla da proživi to što je ona prošla“ – priča nam Mina Marki.

„Ksenija Atanasijević se borila za nas da bismo danas mogle da imamo prava  i u njihovo vreme bilo im je mnogo teže, borile su se protiv muškog primitivizma“ – nadovezala je Miljana Kovačević.

 „Mnogo se toga promenilo od tog vremena, što na bolje, što na lošije, ali smatram da je mnogo teže bilo tim ženama“ – kaže Luka Đorđević, koji je istraživao Nadeždu Petrović.

„Znamenita Srpkinja koju sam obrađivao je Draga Ljočić, o njoj sam kroz istraživanje saznao da je bila velika dobrotvorka i da se bavila medicinom, besplatno je lečila decu, učestvovala je u ratovima, gde je lečila vojnike, a poznata je i po tome da je bila prva žena koja je studirala na Medicinskom fakultetu u Cirihu“ –dodao je Obren Vukasović.

Cilj projekta „Znamenite Srpkinje“ bilo je osnaživanje devojčica, napominje mentorka, Snežana Berić Popović i dodaje da je zaista bilo teško izabrati svega nekoliko žena.

„Bilo je nekoliko kriterijuma, trudili smo se da pokrijemo i vreme, pokrijemo i različite oblasti, da to budu i nauka i umetnost, kultura i da istaknemo žene koje su bile prve u svojim oblastima  - prva lekarka, prva žena borkinja, prva književnica itd.“

Projekat „Znamenite Srpkinje“ podržala je Nemačka razvojna saradnja GIZ.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena