instagram
 
instagram

Društvo

Povezivanje mladih iz Subotice, Kumanova i Nikšića kroz radnu praksu

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 18. april 2024. • 12:36 •

Povezivanje mladih iz Subotice, Kumanova i Nikšića kroz radnu praksu

Mladi iz Subotice, Kumanova i Nikšića povezaće se kako bi razmenili svoja preduzetnička iskustva, ali će proći i kroz obuku kako bi stekli veštine u upravljanju kompanijama i to sve u okviru programa „Reload“ koji finansira Evropska unija. Osim toga, program predviđa i istraživanje o tome koliko gradovi i opštine ulažu u zapošljavanje mladih, naročito u IT sektoru.

Među učesnicima je i Marija Božić iz Nikšića, gde je direktorka jedne agencije za nekretnine.

„Mi smo danas tu da steknemo neka nova znanja, nove veštine koje možemo da primenimo, pogotov će biti dragoceno za mlade koji još nisu ušli na tržište rada, ali svakako za nas koji smo pokrenuli biznise, da naučimo kako da bude održivo za sve nas,“ kaže Marija.

Panel je uvodna konferencija projekta Urbana kultura povezuje mlade na Zapadnom Balkanu koji zajedno sprovode Centar lokalne demokratije Subotica, Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić i Udruženje AktivUM Kumanovo.

„Opština u proteklom periodu se odnosi sa posebnim senzibilitetom prema mladima, naročito prema problemu zapošljavanja. U tom cilju, mi smo razvili niz projekata koje ćemo predstaviti i za koje verujem da će vladati interesovanje da se primene i u Kumanovu i u Subotici,“ kaže Svetozar Bojović iz Opštine Nikšić.

„Došli smo danas da spojimo mlade iz IT sektora a i mi kao radnici iz opštine da steknemo neka nova iskustva u ovom polju i da uradimo nešto više za mlade. Takođe, da ovi mladi ljudi razmene svoje ideje i problema,“ ističe Martin Krstić, šef Kancelarije za mlade Kumanovo.

Nakon okruglog stola, program se nastavlja obukom za 20 mladih kako upravljati mikro i mali IT preduzećima.

„Imaćemo jedan program razmene i radne prakse mladih i opet povezivanja tri opštine. Radićemo i uporedno istraživanje, šta opštine i lokalne samouprave rade i koje mehanizme podrške pružaju povećanoj zapošljivosti mladih i njihovom osposobljavanju da bi lakše došli do posla, naročito u ovom sektoru,“ objašnjava Stanka Parać Damjanović, LDA.

Aktivnosti će trajati ukupno devet meseci, u oktobru se očekuju i rezultati istraživanja koje će pokazati kako sve funkcioniše na nivou lokalnih samouprava, a osim toga pripremiće se i onlajn priručnik.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena