saopstenje-viseg-javnog-tuzilastva-u-vezi-s-izbornim-danom
instagram
 
instagram

Izbori

Saopštenje Višeg javnog tužilaštva u vezi s izbornim danom

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 23. decembar 2023. • 12:21 •

Saopštenje Višeg javnog tužilaštva u vezi s izbornim danom Foto: subotica.vjt.rs

Povodom izveštaja koje je Policijska uprava dostavila Osnovnom javnom tužilaštvu, a koji se odnose na događaje tokom izbornog dana, Više javno tužilaštvo izdalo je saopštenje koje u celosti prenosimo:

„Dana 17. decembra 2023. godine, na teritoriji koje pokriva Više javno tužilaštvo u Subotici, održani su izbori za Narodnu skupštinu i za Skupštinu AP Vojvodine, lokalnih izbora nije bilo.

Na dan izbora, te zaključno sa 22. decembrom 2023. godine, u Osnovnim javnim tužilaštvima u Subotici i Senti nisu primljene krivične prijave koje se odnose na krivična dela protiv izbornih prava propisana u glavi 15 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici su dana 21. decembra 2023. godine, od strane MUP Republike Srbije, Policijske uprave u Subotici, primljena četiri izveštaja koja se odnose na događaje iz izbornog dana:

1. Policijski službenici PU Subotica, na izbornom mestu br. 32, obavili su razgovor sa predsednicom biračkog odbora na biračkom mestu Golubović Jovanom. Istom prilikom utvrđeno je da je član izborne komisije na ovom izbornom mestu Merković Vladimir (SSP), nezadovoljan načinom sačinjavanja zapisnika, istrgao jedan primerak istog i uputio se najverovatnije prema Gradskoj izbornoj komisiji Grada Subotice.

Ometanja izbornog postupka nije bilo.

O napred navedenom obavešten je tužilac OJT – Subotica, Crnković Saša, koji se izjasnio da se u vezi ovog događaja dostavi izveštaj na OJT - Subotica.

U 14,00 časova Merković Vladimir se sa delom zapisnika pojavio u sedištu glavne izborne komisije Grada Subotice, na adresi Trg Lazara Nešića br. 1, pri čemu se obratio predsednici Gradske izborne komisije Božić Tatjani, sa pitanjem „šta ćemo sa ovim”?

Nakon što mu je ista rekla da taj deo zapisnika vrati na izborno mesto, isti je izašao iz zgrade i otišao u NN pravcu. Izveštaj o navedenom je stigao u tužilaštvo 21.12. u 14,00 časova. Biće stavljen zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja u cilju pronalaska Merković Ivana radi utvrđenja da li ima elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. 

2. Na prijavu građana da se u okolini biračkog mesta, iz vozila marke KIA plave boje, vrši kupovina glasova, izašla je patrola, ništa i nikoga nije zatekla, obavljen je razgovor sa predsednikom biračkog odbora. Čeka se izveštaj.

3. Tanja Božić, predsednica Gradske izborne komisije je prijavila da jedno lice ne dozvoljava komisiji da ide na teren, kod glasača koji su nepokretni, bolesni i sl. Utvrđeno da je jedan gladač glasao i tražio da odu kod njegove majke, ali rok za prijavu takvih događaja je bio do 11 časova, pa nisu mogli ići, na šta je čovek negodovao ali nije niko sprečen ili onemogućen da glasa. Izveštaj je dostavljen u OJT Subotica 21.12.u 14,00 časova. Po istom se dalje neće postupati, osim u slučaju prikupljanja novih činjenica.

4. Građani su prijavili da se u okolini biračkog mesta u Malom Iđošu vrši kupovina glasova. Izašla je patrola PS Mali Iđoš, ništa i nikoga nije zatekla, obišli su uže i šire lice mesta, obavljen je razgovor sa predsednikom biračkog odbora. Izveštaj je dostavljen u OJT Subotica 21.12.u 14,00 časova. Po istom se dalje neće postupati, osim u slučaju prikupljanja novih činjenica.”

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin