instagram
 
instagram

Kultura

Uskršnja izložba do nedelje u Bajmoku

RTV Subotica • Silvia Martinović • 21. mart 2024. • 12:39 •

Uskršnja izložba do nedelje u Bajmoku

Sinoć je otvorena 20. jubilarna Uskršnja izložba u organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra Bajmok. Rukotvorine više od 35 izlagača mogli su da vide svi zainteresovani tokom vikenda.

Neki izlagači učestvuju prvi put, a neki šalju svoje predmete svake godine na izložbu. Ivanka Bošnjak je svoj rad spremala oko godinu dana, i to za vreme svetske pandemije. Kako kaže, ona je od svoje majke naučila sve, ali nažalost, mlade devojke danas većinom nisu zainteresovane za izradu raznih rukotvorina.

- Mi kao stariji, mi smo od naših mama naučile i vesti i štrikati, i sad se isto bavim i sa štrikanjem, pravim čarape vunene, to sam sve od mame naučila, i tako sam sad to sve nastavila. Dok njih, mlade to ne zanima, virtuelni život imaju, imaju mobilne, u to gledaju, a nas je pre interesovalo, pa smo pravili i goblene, ja kad sam bila mlada, ja sam posle posla pravila i goblene i štrikala, i deci sam uvek pravila pulovere, čarape, a sad mlade to ne zanima, ni dugme ne zna da zašije.

Ipak, kako Marija Beretić kaže, dok ima bar malo zainteresovanih, ima i nade da svi ovi ručni radovi neće biti zaboravljeni ni u budućnosti.

- Mi na selu to jako puno radimo, i učimo naše snajke da to rade, pogotovo zbog unučadi, da i oni nauče. Znači s kolena na koleno prenosimo ono naše znanje što smo mi od naših majki i pramajki i naših roditelja naučili. Sad se trudimo da i mi prenesemo to na našu omladinu.

Ova izložba se organizuje svake godine, a na otvaranju jubilarne manifestacije su učestvovali i đaci Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Bajmoka, koji pohađaju časove bunjevačkog jezika sa elementima nacionalne kulture, i koji su i sami izradili nekoliko lepih ukrasa za izložbu.

- Imamo preko 3000 eksponata, preko 35 učesnika iz okolnih sela: Aleksa Šantić, Pačir, Moravica, Tavankut, Mala Bosna, itd., i varoš Subotica - objašnjava Ivan Lazić, predsednik, BKC Bajmok.

Izložba je otvorena do 24. marta, svaki dan od 9 do 18 časova, u svečanoj sali Mesne zajednice.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena