instagram
 
instagram

Politika

Pastor: Puna podrška očuvanju identiteta Srba u Mađarskoj

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 19. mart 2024. • 12:55 •

Pastor: Puna podrška očuvanju identiteta Srba u Mađarskoj

Zajednička saradnja Srba iz Mađarske i Mađara iz Srbije koja traje već 15 godina uspešno se nastavlja, zaključeno je na sastanku u sedištu Saveza vojvođanskih Mađara na kom je novoizabrani predsednik dr Balint Pastor, ugostio čelnike Srba iz Mađarske.

Veoma dobri odnosi između susednih zemalja su doveli do odličnih odnosa ne samo između dveju vlada već i između srpskog i mađarskog naroda, a najveće benefite tih odnosa uživaju upravo Srbi u Mađarskoj i Mađari u Vojvodini, poručio je Pastor. On je naveo da je poseta predstavnika srpskog naroda simbolična, jer je smatrao da je veoma bitno da njegovi prvi gosti otkako je izabran za predsnika stranke budu upravo čelnici Srba iz Mađarske.

„Želimo da damo punu podršku za očuvanje srpskog identiteta u Mađarskoj i za sva stremljenja koja oni imaju u očuvanju jezika, identiteta, pisma i svega onog što proizilazi iz manjiskog statusa. Razgovarali smo o tome da ćemo svake godine imati zajedničke sednice samouprave Srba iz Mađarske i našeg nacionalnog saveta. U prethodnih petnaestak godina je bilo nekoliko takvih sednica, ali već godinama do toga nije došlo. Mislim da je veoma dobro što skoro svake godine imamo sednice dveju vlada, onda misliom da je ovo nešto najprirodnije,“

Kako je ocenio predstavnik Srba u mađarskom parlamentu, Ljubomir Aleksov, iako zvaničan, sastanak je protekao u prijateljskom tonu, u želji i nadi da će se saradnja duga 15 godina koju su započeli sa Ištvanom Pastorom i nastaviti.

„Nama je drago što su Mađarska i Srbija u tkvim odnosima kakvim jesu, najviše koristi imaju Mađari u Srbiji i mi Srbi u Mađarskoj. Razgovarali smo o konkretnim projektima, kao što je naš projekat u Segedinu gde se gradi srpska škola gde imamo i poteškoća oko finansiranja i izgradnja, ali smo pomenuli i pozitivne primere u saradnji,“ rekao je Aleksov.

Sastanku su uz Aleksova i Pastora, prisustvovali i Vera Pejić Sutor, predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj, Arpad Fremond, predsednik Mađarskog nacionaog saveta i Balint Juhas, predsednik poslaničke grupe u pokrajinskom parlamentu.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena