instagram
 
instagram

Turizam

Otvoren „Meet&Eat” gastrofestival

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 22. mart 2024. • 13:12 •

Otvoren „Meet&Eat” gastrofestival

Na šetalištu kod Spomenika Svetog Trojstva otvoren je još jedan „Meet&Eat“ gastrofestival i uskršnji vašar u organizaciji Udruženja za uzgoj svinja rase mangulica Vojvodine „Ravnica“. Posetioce u narednih nekoliko dana očekuje bogata ponuda mesnih prerađevina, rukotvorina i poslastica.

Vašar proizvođača i rukotvorina otvorio je prolećnu sezonu manifestacija, pa se tokom narednih nekoliko dana u centru grada mogu kupiti i probati gastronomske delicije, slatkiši, ali i ručni radovi i cveće. Neizbežni proizvodi od mangulice nisu izostali  ni ove godine - ponuda Čabe Farago iz Malog Iđoša u skladu je predstojećim uskršnjim praznicima, pa se na njegovoj tezgi mogu naći šunke, slanina i kobasice.

„Od mangulice imam kulen i kobasicu, englesku slaninu , šunku i leđnu slaninu. Razlikuje se po tome što je meso od mangulice zdravije nego od obične svinje, više vremena je potrebno za uzgoj, približno godinu dana. Jedno 50 posto je skuplje od obične svinje. Sve se pravi na tradicionalan način, soljenje, posle dimljenje i sušenje, kao što su radili pre 200, 300 godina“ – priča Čaba.

Učešće na vašaru proizvođača i rukotvorina uzeo je i proizvođač vina od višnje Bela Saulić iz Bajmoka. Kaže interesovanje za njegovo desertno vino polako raste, a pravi ga od sorte višanja erdi.

„Dosta dobro se pokazalo, bio sam na „Winterfestu“ i tamo je bilo dosta stranaca. Imam kupaca iz Beograda koji naručuju vino. Sada već našeg vina ima i u Australiji, u Americi, u Francuskoj, Nemačkoj, jer su ga poneli turisti koji su dolazili u Suboticu.“

Na 18. po redu gastrofestivalu „Meet&Eat“ predstavilo se četrdesetak izlagača iz okoline, ali i iz drugih država, što je, prema rečima organizatora,  najviše do sada. Posetioci imaju priliku da probaju i nekoliko novih proizvoda.

„Imamo proizvode, specijalne prerađevine od rena iz Hajdukova, od rukotvorina imamo kvalitetne keramičke proizvode, tu su i džemovi i proizvodi iz različitih regiona Srbije“ – kaže Bela Bodrogi ispred organizatora.  

„Meet&Eat“ gastrofestival traje do 27.marta, a programom su previđeni i izrada uskršnje dekoracije, slikanje sa zecom, degustacija lokalnih specijaliteta, radionice za decu, te koncerti.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena