Zdravlje

Proveri svoj HIV status, zaustavi širenje virusa

RTV Subotica • Sanda Mileusnić • 2. decembar 2022. • 14:28 •

Proveri svoj HIV status, zaustavi širenje virusa

Od početka godine, pa do 27.novembra HIV je u Srbiji dijagnostikovan kod 152 osobe, od čega je u Vojvodini  njih 56. U istom periodu u našoj zemlji 6 osoba je preminulo sa AIDS-om, poslednjim stadijumom HIV infekcije. Podaci subotičkog Zavoda za javno zdravlje govore da je u Severnobačkom okrugu ove godine jedna osoba bila pozitivna na HIV. Stručnjaci pozivaju sve da se testiraju, jer je uz prevenciju to jedini način da se zaustavi epidemija HIV virusa.

Od kada se radi testiranje, u našem gradu je otkriveno 75 HIV pozitivnih osoba, a godišnje se u proseku otkrije jedna. Više od polovine novootkrivenih je u tom trenutku već imalo AIDS, ističe dr Nebojša Bohucki i dodaje da se u Zavodu za javno zdravlje svakog dana radi dobrovoljno, poverljivo i besplatno testiranje i savetovanje.

HIV se može preneti na tri načina, iz krvi, sa majke na dete i seksualnim putem, koji je i najčešći način prenosa. Pored prezervativa, u svetu već deceniju postoje određeni lekovi tzv. PREP i PEP, koji se koriste preventivno ili nakon rizičnog odnosa, napominju iz Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje „Potent“ i dodaju da je ova terapija od nedavno dostupna i kod nas, ali je veoma skupa.

Za sprečavanje širenja HIV infekcije veoma je važno da svaka osoba zna svoj HIV status, jer ako je pozitivna može da dobije terapiju koja će sprečiti razvoj bolesti, a takve osobe ne šire dalje virus. U našem gradu Udruženje „Stav+“ takođe svakodnevno radi testiranje.

Iz Unije organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om iznose podatak da je od 1985.godine, od kada se u Srbiji prati epidemija HIV-a, ova infekcija otkrivena kod više od 4.500 osoba, od tog broja polovina je obolela od AIDS-a, a trećina od posledica i preminula. Pored prevencije, važno je raditi i na smanjenju stigme prema osobama koje žive sa HIV-om, kao i neznanja i straha od bolesti zbog kojih se mnogi ne testiraju, a to je jedini način da se širenje zaustavi.

U svetu je od HIV-a obolelo 38,4 miliona lica, a globalni cilj je da se do 2030.godine epidemija HIV-a zaustavi.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Jutrenje

RTV Subotica

Jutrenje

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin