instagram
 
instagram

Zdravlje

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke – povratak skrining programa

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 20. mart 2024. • 12:06 •

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke – povratak skrining programa

Karcinom dojke najučestalije je maligno oboljenje u ženskoj populaciji, od njega u svetu boluje oko 7 miliona žena, dok svakih 50 sekundi jedna od njih izgubi bitku. Naša zemlja se sa stopom od 20,6 na 100.000 svrstala među države sa visokom stopom smrtnosti, a prema poslednjim podacima Registra za rak iz 2021.godine u Srbiji je od karcinoma dojke obolelo skoro 4.500 žena. Ovo je statistika sa kojoj smo dočekali Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, koji se simbolično obeležava prvog dana proleća. Stručnjaci još jednom ističu da je za izlečenje ključno postavljanje dijagnoze u najranijoj fazi bolesti, te navode da se uskoro očekuje ponovno pokretanje skrining programa.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se proteklih 12 godina, a to je prilika za podizanje svesti javnosti o učestalosti ovog malignog oboljenja, prevenciji, ranom oktrivanju i lečenju. Od četiri žene koje imaju karcinom, jedna ima rak dojke, a u riziku od oboljevanja je svaka 12. žena u razvijenim i svaka 27. u nerazvijenim zemljama. Dijagnozu godišnje dobije više od dva miliona žena. Upravo je kasna dijagnoza uzrok visoke stope smrtnosti, u Srbiji se samo kod 30 odsto žena rak dojke otkrije dok je manji od 2cm.

„Jedan od važnih faktora zbog kog se žene ne javljaju na preventivne preglede je strah da će nešto otkriti. Verujem da smo mnogim aktivnostima, koje radimo više od jednu deceniju  i nadajući se da vrlo skoro početi ponovo realizacija nacionalnog organizovanog skrininga i u Subotici, uspeli razbiti te zablude kod velikog broja žena, zato što upravo preventivni pregledi, skrining pregledi koji mogu jednu do tri godine ranije otkriti minimalne promene, koje ne daju nikakve simptome, bukvalno znače spasavanje života“ –poručila je načelnica Centra za promociju zdravlja i koordinatorka za skrining, dr Nada Kosić Bibić.

U subotičkoj Opštoj bolnici je tokom prošle godine od raka dojke lečeno 108 žena, od kojih je svaka peta mlađa od 50 godina. Iskustvo obolelih žena, članica Udruženja „Jedna uz drugu“ govori da je život moguć uz tretmane i terapije kada se bolest otkrije na vreme.

„Mi smo prvenstveno podrška, most između medicine i samog pacijenta i svih žena koje treba da shvate i prihvate da je važno odazvati se skrining programu koji se, evo napokon, uvodi i mi u tome učestvujemo svim našim preporukama i sredstvima da se to vrati i da kažemo da pregledi ne bole, da pregledi nisu problematična situacija i da je bolje videti ono što ne želimo videti, ali svaka promena se može u određeno vreme i pravovremeno lečiti“ – istakla je Gabriela Agošton iz „Jedna uz drugu“.

Rizik oboljevanja od raka dojke značajno raste posle navršene 40. godine, upozoravaju lekari i podsećaju da od ove maligne bolesti mogu da obole i muškarci. Zbog toga je neophodno raditi samopregled, ultrazvučni pregled i mamografiju, zaključuje dr Verica Dronjak iz Preventivnog centra Doma zdravlja.

„Uzimajući u obzir da je dojka organ koji je dostupan pregledu i dijagnostici, a da je tako velika učestalost oboljevanja, jako je bitna rana dijagnoza, preventivni pregledi, kako bi se do dijagnoze došlo što pre i kako bi se započelo lečenje i kako bi sam ishod bolesti bio pozitivan.“     

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke u Subotici je organizovana tribina o prevenciji i ranom otkrivanju na Otvorenom univerzitetu, kao i promotivna akcija i preventivni pregledi u Crvenom krstu.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena