VOJVOĐANSKI

za sve kojima je Vojvodina u srcu…

Poljoprivreda

Pobegli iz grada i našli mir na salašu

TV Subotica • Sanda Mileusnić • 4. jun 2021. • 13:50 •

Pobegli iz grada i našli mir na salašu

Želja da gradsku vrevu zamene boljim i mirnijim životom, odvela je pre osam godina porodicu Kuntić na salaš nekoliko kilometara van Subotice. Krenuli su iz početka, bez prethodnog iskustva u poljoprivredi,  a na salaš koji tada nije ni nalikovao današnjem, prvo su doneli vetrokaz sa petlom. Iako ga je vetar davno odneo, to je bilo dovoljno da kumuje imenu i tako je 2013. godine nastao Pivčiji salaš.

Na salašu površine oko jednog jutra ima i voća, ali povrtarstvo je u fokusu. Iako nemaju sertifikat organske proizvodnje, kako Vedran kaže, gaje skoro pa organsko jer kako i sami jedu sve što proizvedu, trude se da to bude zdravo. Prepoznali su to i kupci, a Kuntići se uvek trude da  ponude i nešto drugačije, pa su tako u njihovim plastenicima rasle ljubičaste paprike, šareni i beli patlidžan, šarena blitva i cvekla i pak čoi, odnosno kineski kupus.

Verni kupci tražili su i domaća jaja, ali, iako su imali koke, to nije bilo dovoljno, pa je sledeća investicija bila kupovina kokoški koje sada slobodno trče po dvorištu.  Nisu to jedine životinje- stanovnici Pivčijeg salaša, tu su i patke, guske, ćurke, morkače, ovce, konj i magarac.

U međuvremenu je nastala potreba i za turizmom — putnici namernici pitali su za prenoćište. Sada imaju salu za proslave i jednu sobu, a u planu je i širenje. Dolaze organizovane ture iz Mađarske, Hrvatske i Slovenije, a svi u potrazi za mirom, koji je i Kuntiće tu doveo.

Mala grupa odabranih, kako Vedran kroz šalu kaže, danonoćno je radila da bi Pivčijem salašu dala sadašnji sjaj, ali posla još ima. Sve što sada znaju o poljoprivredi naučili su iz vlastitih grešaka, a u grad se, vele, ne vraćaju, jer su tu našli svoj mir.

Vojvođanska događanja

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Zrno života

Media Info Centar

Zrno života

Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Media Info Centar
Privredna akademija Novi Sad
Grand Tours
YuNet
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija