Yunet
 

Društvo

Položeni venci kod Belog krsta u Bašaidu

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 25. april 2024. •

Položeni venci kod Belog krsta u Bašaidu

Služenjem parastosa i polaganjem venaca kod Belog krsta u Bašaidu, juče 24. aprila, obeležena je 175. godišnjica od Bitke na Iljevu.

24. aprila 1849. godine u sukobu na prostoru između Bašaida i Melenaca stradalo je 198 Srba. Služenjem parastosa i polaganjem venaca kod Belog krsta na ulazu u Bašaid, obeležena je 175. godišnjica od Bitke na Iljevu. Grad Kikinda, Srpski ratni veterani Kikinde i udruženja „Čuvari baštine” i „Tri stuba” organizovali su program u znak sećanja na poginule žrtve.

-Da bi kultura sećanja opstala pokrenuli smo obeležavanje ovog vrlo značajnog datuma za Bašaid tako što okupimo prijatelje i goste koji žele da budu deo ovog prigodnog programa. Mladi treba da nastave čuvanje ovog sećanja, te smo za završne rezrede Osnovne škole u Bašaidu održali predavanje čija je tema bila Bitka na Iljevu, istakao je Milinko Arsenov iz udruženja „Čuvari baštine”.

-Nastradale žrtve su znale za šta se bore i koju svetinju brane, branili su svoje domove, porodice decu i slavno pali. Poruka koju su nam ostavili jeste da držimo jedinstvo i imamo sabornost u ovim izazovnim vremenima, ali i da razumemo vreme koje je puno izazova, zaključio je Mladen Bogdan predsednik Skupštine grada Kikinda.

Godinama unazad čuva se sećanje na hrabre borce, a plan je da se sledeće godine Beli krst premesti kod kružnog toka u Bašaidu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena