Yunet
 

Politika

Odbornici odlučili: Za postrojenja vode na selima Grad će izdvojiti 115 miliona dinara, najveći deo iz Pokrajinske vlade

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 26. april 2024. •

Odbornici odlučili: Za postrojenja vode na selima Grad će izdvojiti 115 miliona dinara, najveći deo iz Pokrajinske vlade

Na sednici Skupštine grada Kikinda odlučeno je da se obezbede finansijska sredstva za izgradnju mini postrojenja za preradu pijaće vode na selima. Ukupna investicija vredna je 384 miliona dinara. Deo, odnosno 237 miliona sufinansira Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dok se za obezbeđivanje preostalih sredstava Grad odlučio za kreditno zaduženje, za šta je prethodno dobijena dozvola nadležnog Ministrartsva finansija.

Na sednici skupštine grada, odbornici vladajuće većine jednoglasno su usvojili odluku o obezbeđivanju finansijskih sredstava za izgradnju mini postrojenja za preradu pijaće vode na selima. Odlukom je odobreno dugoročno kreditno zaduživanje grada do iznosa od 115.467.180 dinara u skladu s budžetom za 2024. godinu i projekcijama za naredne dve godine. Sredstva će biti uložena u izgradnju postrojenja za kondicioniranje pijaće vode i rekonstrukciju crpnih stanica u Nakovu, Banatskom Velikom Selu, Iđošu i Mokrinu, s planiranim fazama realizacije. Zamenica gradonačelnika, Dijana Jakšić Kiurski, istakla je da će se deo sredstava obezbediti kroz kredit, dok je prethodno odobrenje Ministarstva finansija već dobijeno.

– Jedan od najvažnijih problema u našem gradu je zdrava pijaća voda i mi njegovo rešavanje privodimo kraju. Izgradnja fabrike vode je u samom finišu, a ono što sledi je da obezbedimo zdravu vodu za piće i na selima. Ovogodišnjim budžetom planirali smo izgradnju mini postrojenja u Nakovu, Banatskom Velikom Selu, Iđošu i u Mokrinu i investiciju smo podelili u dve faze. Kako je vrednost velika 384 miliona dinara moramo da obezbedimo sredstva i iz drugih izvora finansiranja. Deo sredstva, 166 miliona dinara već nam je uplaćen od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, od čega je uplaćen avans od 160 miliona i PDV od 32 miliona dinara. Sopstveno učešće najvećim delom biće obezbeđeno iz kredita. Prethodno je lokalna samouprava tražila odobrenje nadležnog Ministarstva finansija i dozvolu za kreditno zaduženje dobili smo 24. februara,rekla je za skupštinskom govornicom Dijana Jakšić Kiurski, zamenica predsednika Grada Kikinda.

Ugovor o kreditu sa poslovnom bankom biće zaključen u zavisnosti od tržišnih uslova koji će biti postignuti kod poslovnih banaka sa rokom otplate od 60 meseci uključujući grejs period od 12 meseci.

Svojim koalicionim partnerima, ali najpre odbornicima SrpskeNapredneStranke zahvalio se gradonačelnik Kikinde a ovu odluku istakao kao stratešku jer se njom rešava jedno od najvažnijih pitanja za Kikinđane – čista pijaća voda.

– Srpska napredna stranka preuzela je vlast u Kikindi pre više od decenije. Sve ovo vreme rešavamo probleme građana, a među najvažnijim je zdrava voda za piće koju ćemo dobiti zahvaljujući izgradnji fabrici vode. Decenijama se čekalo da dobijemo postrojenje za preradu pijaće vode. Projekat privodimo kraju i uskoro će Kikinđani imati vodu kakvu zaslužuju u 21. veku. Pored pomenutog zamenjeno je i četiri petine azbest cementnih cevi u gradu. Velikim trudom i zalaganjem naših predstavnika u republičkom i pokrajinskom parlamentu i uz ogromnu podršku Republike i Pokrajine rešili smo višedecenijski problem u gradu. Naša politika je da i meštani sela imaju jednake uslove za život, stoga će mini postrojenja za preradu vode biti izgrađena i u mesnim zajednicama. Odgovornim radom i odgovornim odnosom prema budžetu i meštani svih devet sela imaće zdravu vodu za piće. Završeno je preprojektovanje za Sajan, Bašaid, Banatsku Topolu, Rusko Selo i Nove Kozarce. Ponosan sam na sve koji su učestvovali u ovome, rekao je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Lokalna vlast predvođena Srpskom naprednom strankom, posvećena je dobrobiti svih građana dodao je šef odborničke grupe Aleksandar Aćimov.

-Uskoro će za sve građane u Kikindi poteći zdrava pijaća voda. To smo svi u gradu željno priželjkivali, godinama, pa i decenijama. Pored toga i meštanima sela biće obezbeđena zdrava voda. Odgovorni smo i data obećanja ispunjavamo. Sa ovakvom politikom nastavićemo i u budućnosti, istakao je za skupštinskom govornicom Aleksandar Aćimov, šef odborničke grupe SNS.

Poslednji lokalni izbori održani su 20.juna 2020 a kobktitutivna sednica bila je 21.avgusta. Na jučerašnjem skupštinskom zasedanju juče nije bilo odbornika opozicije, te su njihova mesta ostala upražnjena. Jučerašnja sednica je najverovatnije poslednje zasedanje skupštine Grada Kikinda u ovom sazivu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena