Yunet
 

Kultura

Radionice vajanja i crtanja povezale najmlađe sa istorijom Velikokikindskog distrikta

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 7. maj 2024. •

Radionice vajanja i crtanja povezale najmlađe sa istorijom Velikokikindskog distrikta

U sklopu edukativnih aktivnosti usmerenih na promociju i očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa, najmlađi Kikinđani imali su jedinstvenu priliku da se kroz igru i kreativne radionice upoznaju sa značajnim segmentima svoje lokalne istorije. U organizaciji lstorijskog Arhiva i Terre održana je radionica koje su uključivale crtanje, vajanje glinom te izradu grbova i pečata Velikokikindskog distrikta.

-„ Koncept jeste da mi počinjemo obeležavanje jubileja 250. godina Distrikta baš upravo radionicama koje će biti održane sa decom iz osnovnih škola. Danas će nam biti učenici sedmohg i osmog razreda 0Š ,,Feješ Klara” – prvi deo sastoji se od crtanja, odnosno oreslikavanja grbova svih opština koje su pripadale Distriktu, po sećanju, a drugi deo jeste pravčjenje maketa, grbova i pečata od gline,” rekao je direktor Istorijskog arhiva Kikinda Srđan Sivčev.

-„ U suštini ono što je najvažnije kod ovakvih akcija jeste međusobna institucionalna saradnja koje su jake i čvršće nego što su bile. Ovo jedna od radionica koju smo radili i to je jako bitno jer se na taj način pokazuje da kulturni sektor u Kikindi zajednički donosi neke odluke u korist javnog interesa i interesa mladih ljudi. Na ovaj način mlade možemo da uvučemo u rad sa glinom, da se osećaju da pripadaju tom celom konceptu,” dodao je Aleksandar Lipovan, direktor CLPU ,,Terra”.

Radionice će biti organizovane i tokom maja I juna meseca, a u novembru će biti predstavljena I luksuzna monografija sa poveljama izdatim za vreme trajanja distrikta, a u planu je i naučni skup u saradnji sa Maticom srpskom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena