Yunet
 

Privreda

Novi podsticaji za preduzetnike

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 8. maj 2024. •

Novi podsticaji za preduzetnike

U Kikindi je zabeležen značajan korak napred u podršci lokalnom preduzetništvu, kroz potpisivanje ugovora lokalne samouprave sa 18 preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća u okviru realizacije Javnog konkursa za dodelu podsticaja za razvoj preduzetništva. Za ovu namenu, grad je opredelio 3 miliona dinara. Sredstva su namenjena za nabavku mašina i opreme, pri čemu grad pokriva 50 odsto od ukupne vrednosti investicije. Na taj način jača se lokalna ekonomija i pruža podrška preduzetnicima u unapređenju njihovog poslovanja.

-„ Nije prvi put da apliciramo na konkurs grada, već smo dobili jednu pomoć vezano za industrijsku struju koja je bila neophodna kako bismo pustili pogon u Ruskom Selu. Ovo je drugi put da konkurišemo, dobili smo sredstva u iznosu od 320.000 dinara koja su nam od izuzetnog značaja jer ih usmeravamo na kupovinu opreme, odnosno dela opreme koja nedostaje kako bismo pustili drugu proizvodnu liniju. Samim tim, povećavamo konkurentnost na tržištu, proizvodni kapacitet, obim proizvodnje i broja zaposlenih,” rekla nam je Jovana Kulizić, komercijalni direktor firme ,,Arist 1973″ Rusko Selo.

Kada je program započet 2016. godine budžet namenjen u ovu svrhu bio je 500.000 dinara, da bi nakon dve godine zbog velikog interesovanja on bio sukcesivno povećavan, prvo na milion, zatim na dva, a ove godine za još milion dinara više.

-„Interesovanje je bilo značajno i ovog puta, imali smo 22 pristigle prijave, 20 su ispunile uslove, ali je 18 prihvatilo finasijski okvir koji je Komisija opredelila u skladu sa opredeljenim sredstvima. Ono što je zanimljivo, to je da nije samo sektor usluga, imamo i prozvodni sektor što je jako značajno, jer mahom je preduzetništvo u Kikindi godinama bilo zasnovano na sektoru usluga. Sada konačno se pojavljuju mali proizvođači što je u svakom slučaju jako značajna promena na našem području, među kojima i nekoliko preduzetnica,” dodao je Saša Tanackov, član GV za privredu i investicije.

Ovo je šesti put da Grad finansira preduzetnike u kupovini opreme. Do sada, više od 40 preduzetnika je koristilo sredstva, a neki su tu mogućnost iskoristili i u više navrata.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena