Yunet
 

Društvo

Obležena slava Iliden u Jabuci

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 2. avgust 2022. • 11:45 •

Obležena slava Iliden u Jabuci

Makedonska zajednica u Srbiji proslavila je svoj nacionalni praznik Ilinden u Jabuci. I ove godine na ovoj manifestaciji održano je takmičenje u pravljenju najpoznatijeg makedonskog jela gravče na tavče.

Proslava makedonskog nacionalnog praznika Ilindena u Jabuci počela je polaganjem venaca ispred biste Goceta Delčeva. Nakon toga održana je svečana sednica Nacionalnog saveta Makedonaca u Srbiji na kojoj je bilo reči o dobroj saradnji Makedonaca i Srba.

Ponosan sam što sam clan ove multinacionalne sredine. Lokalna samouprava ima odličnu saradnju sa udruženjem Makedonaca Ilinden. Možemo da služimo i kao primer drugima kako dva bratska naroda treba da se poštuju i cene, rekao jeSlobodan Ilić, predsednik MZ Jabuka

Manifestaciju je svečano otvorila, Vladislava Maksimović, članica gradskog veća zadužena za poljoprivredu i ruralni razvoj, koja je najavila takmičenje u pravljenju makedonskog jela gravče na tavče odnosno pasulja.

Ispred grada Pančeva i ispred Sekretrijeta za poljoprivredu i ruralni razvoj, došli smo ovde da podržimo 16. po redu tradicionalnu manifestaciju. Grad ima odličnu sa svim udruženjima na teritoriji grada Pančeva, tako da smo više puta dolazili ovde, rekla je Vladislava Maksimović, članica gradskog veća za poljioprivredu i ruralni razvoj

Na takmičenju su učestvovala udruženja iz Makedonije i Srbije koja su sa nama podelila kulinasrke tajne kako naprvati najukusniji pasulj.

TSve je potrebno, a najviše ljubavi prema onome što spremate, da li je to pasulj ili bilo šta drugo, samo sa ljubavlju i da budemo svi zajedno nasmejani i vedri, – 01:09 (za mnogo godina)

Tajna dobrog tavčeta je da prvo bude dobar pasulj, treba sa ljubavlju da se kuva i da se stave adekvatni začini.

Ovde smo po 8 put i podržavamo manifestaciju, mi smo iz Udruženje Makedonaca “Goce Delčev” iz Vranja i 2 puta smo bili najbolje udruženje Makedonaca u Srbiji.

Seoska slava Ilinden završila se uz bogat kulturno-umetniči program kako za decu tako i za starije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena