Yunet
 

Društvo

Dan sećanja na našeg velikog naučnika Mihajla Idvorskog Pupina

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 12. mart 2024. • 11:59 •

Dan sećanja na našeg velikog naučnika  Mihajla Idvorskog Pupina

Ove godine obeležava se 89 godina od smrti našeg velikog naučnika, pronalazača i profesora Mihajla Idvorskog Pupina. Povodom toga, u Spomen domu Mihajla Pupina u Idvoru održan je parastos, položeni su venci na spomenik i organizovan je program u Domu kulture Idvor. Direktor regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva, doktor Dragoljub Cucić, kaže da je neophodno negovati sećanje našeg naučnika koji je obeležio jedan veliki deo srpske istorije.

Današnji dan, 12. mart, 89 godina kako je umro Mihajlo Pupin. Baš sam juče čitao knjigu „Tesla,Pupin – Američki Srbi“, od konzula Jankovića, koja na lep način opisuje te poslednje dane Mihajla Pupina, i sahranu koja je bila 15 marta. On je osoba koja ga je veoma poštovala i cenila, i iz prve ruke ispričala kako je sve to izgledalo tih dana u Americi, a ovde smo se našli posle 89 godina da se poklonimo njemu u čast i da mu se zahvalimo na svemu što je uradio za nas.

Prisutnima se obratio i direktor Doma kulture u Idvoru Svetislav Zakić. Kako je objasnio od ove godine uveden je novitet u programu obeležavanja dana sećanja na Mihajla Pupina, a to je dodela nagrada najzaslužnijim učenicima Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“, ističe Zakić.

To je dodela nagrada po konkursu koji opština Kovačica raspisuje u čast Mihajla Pupina. Smisao tog konkursa jeste čuvanje i sećanje na lik i delo Mihajla Pupina, tako da se to savršeno uklopilo u program, a na taj način se pruža mogućnost svim nagrađenima da kada dođu ovde, posete memorijalni kompleks, obiđu njegovu rodnu kuću i da na neki način nadograde svoja znanja.

Među nagrađenima našli su se Aleksandar Stanić, dobitnik nagrade za multimediju, kao i Nikola Lav Bracanski, dobitnik nagrade za likovne radove.

– Iskreno zadovoljan sam s obzirom da smo pravili ozbiljne pripreme za predprodukciju i za samo snimanje filma. Ova nagrada dođe kao potvrda celog tog rada i truda,rekla je Aleksandra.

– Ja mislim da mi je trebalo ukupno 2-3 meseca za oba rada. Dosta su bili zahtevni što se tiče vremena i truda, i baš sam srećan rezultatima na kraju,rekao je Nikola.

Državni sekretar za ljudska i manjinska prava Ivan Bošnjak uručio je nagrade članovima Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ i još jednom se prisetio važnosti ovog datuma.

12 mart je pomalo tužan dan jer se sa setom sećamo ovozemaljskog odlaska Mihajla Idvorskog Pupina. Isto tako, 12 mart 1874 je takođe važan datum u životu Mihajla Pupina, koji je baš tog dana po prvi put stao na Američko tlo. Program obeležavanja godišnjice Pupinove smrti upriličen je i u Domu kulture Idvor. Branislav Atanacković, predsednik Saveta za kulturu Opštine Kovačica istakao je da moramo da nastavimo da negujemo kulturu sećanja na našeg velikog Pupina.

Izuzetno mi je drago što u ime opštine Kovačica i saveta za kulturu mogu da vas pozdravim, i verujte da mi je puno srce kada vidim ovako punu salu. Da postoji način da bude ovde sa nama, ja se nadam da bi i Mihajlo bio sretan u ovom domu, koji je upravo i namenjen za ovakve susrete i dešavanja, da može da vidi ovoliko mladih ljudi, svojih kolega, prijatelja i poštovaoca.

Mihajlo Idvorski Pupin, srpski naučnik koji je unapredio telekomunikacije, jedan od osnivača NASA, profesor na Univerzitetu Kolumbija, počasni konzul u SAD, dobitnik Pulicerove nagrade, član brojnih američkih i evropskih naučnih ustanova, umro je u Njujorku 1935. godine, a sahranjen je na Vudlan groblju u Bronksu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena