Yunet
 

Društvo

Učenici škole ,,Mara Mandić“ stiču praktično znanje u okviru redovne stručne prakse

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. mart 2024. • 12:08 •

Učenici škole ,,Mara Mandić“ stiču praktično znanje u okviru  redovne stručne prakse

Učenici stručnog smera cvećar-vrtlar škole „Mara Mandić“ iz Pančeva posetili su cvećaru „Nađin kutak“, u okviru svoje redovne stručne prakse. Imali su priliku da se praktično upoznaju sa načinom rada i steknu znanja koja će im pomoći pri budućem zaposlenjue.

U našem gradu ostvarena je jedna zaista lepa saradnja. Učenici druge godine cvećarskog smera škole „Mara Mandić“ i njihovi profesori posetili su cvećaru „Nađin kutak“, gde su dobili mnogo korisnih saveta gostoljubivih zaposlenih ove čuvene pančevačke cvećare. Kako kaže nastavnica stručnih predmeta Jasna Škaljak, ovo je bilo divno i korisno iskustvo za ambiciozne đake cvećarskog smera. Škola „Mara Mandić“ će se truditi da što češće organizuje edukativne posete u okviru stručne prakse.

Tom prilikom mi smo kontaktirali vlasnicu cvećare „Nađin kutak“, Tanju, i ona nas je srdačno primila u svoju cvećaru, tako da su učenici dobili priliku da vide kako se aranžira cveće, pravili su bidermajer i pravili su aranžman u tašnici. Takođe su videli raznovrsno vezano cveće o kojem učimo i koje koristimo za aranžmane. Mogli su da vide i kako se to cveće održava, u hladnjačama, u frižideru, što, naravno, nemaju prilike ovako na teoretskoj nastavi da vide ,rekla je Jasna Škaljak, nastavnik stručnih predmeta u školi „Mara Mandić“

Vlasnica „Nađinog kutka“, Tanja Ivanovski kaže da je druženje proteklo u odličnoj atmosferi, a učenicima se od svega najviše dopalo da učestvuju u pravljenju bidermajera po porudžbini.

Biće prilike u toku godine da sarađujemo još i da im malo dočaramo šta mogu da urade korisno, kako mogu da se bave ovim sa naše strane. Profesorski deo je da ih nauče teoriji. Mislim da su bili fascinirani kada su videli kako se radi u jednoj običnoj cvećari, rekla je Tanja Ivanovski, vlasnica cvećare „Nađin kutak“.

Cvećara „Nađin kutak“ poznata je po saradnji sa školama našeg grada, pa tako, na primer, svake godine pripremaju učenice Poljoprivredne škole za takmičenje u pravljenju aranžmana. Tu smo, otvoreni za sve vrste saradnje, pogotovo kada su u pitanju deca koja žele da uče i napreduju, jer to su možda jednog dana naši budući radnici. Potrebno je ulagati u mladi kadar i pokazati im kako mogu da zarade rekla je naša sagovornica.

Obrazovni smer cvećar-vrtlar u osnovnoj i srednjoj školi „Mara Mandić“ traje dve godine. U okviru nastavnog programa učenici pohađaju tri dana praktične i dva dana teorijske nastave nedeljno. Profesori ističu da je veoma važno da srednjoškolci usvojeno teorijsko znanje što češće primenjuju u praksi i zato organizuju što više stručnih poseta kao što je ova cvećari „Nađin kutak“

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena