Yunet
 

Društvo

Nastavak radova na dvorcima u Južnom Banatu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. mart 2024. • 12:38 •

Nastavak radova na dvorcima u Južnom Banatu

Porodica Lazarevć imala je dva dvorca u selu Veliko Središte kod Vršca. U jednom je danas smeštena škola, dok su u drugom zbog velikog propadanja prošle godine, zahvljajujuči sredstvima koje je obezbedilo Ministarstvo kulture, krenule hitne intervenicije kaže Grozdana Milenkov, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo. Ona veruje da će ove godine biti nastavljena druga faza na hitnim intervencijama.

– Projekat koji podržava Ministarstvo kulture od 2020 godine, očekujemo da ćemo dobiti pozitivan odgovor. U drugoj fazi planiramo da zaštitimo krov i da uradimo radove koji će biti podrška u prvoj fazi radova. Pored toga uradićemo i tehničku dokumentaciju koja se bavi statikom, obezbeđivanjem krovne konstrukcije. To smo sve uradili prošle godine za dvorac u Vlajkovicu, sada imamo spreman dokument, a alarmirali smo i neke insititucije i Direkciju za imovinu i nadamo se pozitivnom odgovoru , rekla je Grozdana Milenkov – direktorka Zavoda za zaštiti spomenika kulture.

Osim sredstva koja su neophodna za nastavak hitnih intervencija na dvorcu porodice Lazarević, ove godine Zavod je kod Ministarstva konkurisao i za sređivanje dokumentaicja za dvorac koji se nalazi u Sočici.

– Dvorac barona Jovanovića u Sočici jedan spomenik kulture za koji nismo do sada imali projektnu dokumentaciju, a ove godine smo konkurisali da i za taj dvorac uđemo u sređivanje dokumentacije pa onda i u neke planove zaštite i revitalizacije rekla je Grozdana Milenkov – direktorka Zavoda za zaštitiu spomenika kulture.

Prema rečima Grozdane Milenkov u Zavodu se nadaju da će dobiti neophodna sredstva kako bi uradili tehničku dokumentaciju za dvorac u Sočici. Dvorci na teritorijo Vojvodine su od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja i zato je važno da budu uređeni i da svadoče o vremenu i porodicama koje su u njima živele.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena