Yunet
 

Društvo

Brojne aktivnosti štićenika Doma„Srce u jabuci“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 25. mart 2024. • 11:19 •

Brojne aktivnosti štićenika Doma„Srce u jabuci“

Dom za lica ometena u mentalnom razvoju “Srce u jabuci” iz Jabuke pun je tokom cele godine, jer korisnicima pruža priliku za izražavanje talenata kroz različite aktivnosti i programe. Istovremeno, zaposleni u ovoj socijalnoj ustanovi, nadahnuti snagom korisnika svakodnevno dobijaju motivaciju za rad i unapređenje svojih veština.

U srcu sela Jabuka krije se mesto koje nije samo dom, već i oaza ljubavi i podrške osobama ometenim u razvoju – Dom za lica ometena u mentalnom razvoju „Srce u jabuci“. Prema rečima Marije Maslać, direktorke ove ustanove, pored osnovne delatnosti ovo mesto pruža i usluge dnevnog boravka i stanovanja uz podršku.

Korisnici dolaze iz svih krajeva naše zemlje, a direktorka doma kaže da se zaposleni trude da se svaki štićenik doma oseća kao kod kuće, uz odgovarajuće radno angažovanje primereno njihovim mogućnostima.

Kroz različite radionice, poslove i sekcije korisnici ovog doma pokazuju svoje talente, a kroz svoju kreativnost podižu i kvalitet rada zaposlenih, otkriva Olgica Ilić Mitevski, defektolog i vaspitač Doma „Srce u jabuci“.

Ivan Karaklić, sociolog i vaspitač u domu, objašnjava da svakodnevno radi na sprovođenju individualizacije vaspitnog tretmana.

Korisnici Doma „Srce u jabuci“ kažu da učestvuju u različitim aktivnostima poput pevanja u horu, filcovanja vune i rada na radiju.

Dom za lica ometena u mentalnom razvoju „Srce u jabuci“, čiji je osnivač AP Vojvodina, osnovan je 1949. godine i zbrinjava 180 korisnika u paviljonima. U okviru Doma je i šest objekata u naseljenom mestu, takozvanih „kućica“, u kojima žive male grupe korisnika i pripremaju se za samostalan život uz podršku. U krugu doma ima još pet takvih “kućica”.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena