Yunet
 

Kultura

Kreativna slikarska radionica u Kačarevu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 2. mart 2024. • 10:00 •

Kreativna slikarska radionica u Kačarevu

U Kačarevu je održana kreativna slikarska radionica u kojoj su učestvovali učenici Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“. Radionicu je vodila umetnica Marina Petrik iz Galerije naivne umetnosti u Kovačici.

Učenici trećeg razreda Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ lepo su se proveli na likovnoj radionici u organizaciji Doma kulture “Bratstvo – Jedinstvo” u Kačarevu. Kreativnu radionicu vodila je posebna gošća, slikarka Marina Petrik, čije su slike trenutno izložene u Domu kulture. Đaci su se divno zabavili, ali i mnogo toga naučili.

  • Jako je lepo i divno mi je što radim sa ovako dobrom umetnicom. Jako lepo crta i puno toga sam naučila za sada.
  • Sviđa mi se što smo došli ovde da ne budemo stalno u učionici. Lepo je biti ovde u novom prostoru i sviđa mi se jako ovo crtanje.

Oduševljena je i učiteljica, Ivana Bogdanović Tomović. Kako kaže, Dom kulture i Osnovna škola u Kačarevu već godinama sarađuju kroz različite edukativne izložbe, književne večeri, predstave i radionice za decu.

  • Imali smo priliku da upoznamo jednu pravu umettnicu, za njih je to velika stvar, kao i za mene, i da nas ona po koracima uči kako ona crta svoj crtež. U svakom slučaju, deca vole da izađu iz okruženja škole, a, samim tim, čim su promenili sredinu, odmah je to veliko bogatstvo. Naročito ako promene predavača, imaju nekog ko će im možda na drugačiji način prikazati, uvek su raspoloženi za ovakve aktivnosti.

Prema rečima umetnice, Marine Petrik, uvek se rado odaziva pozivima da učestvuje u ovakvim umetničkim i edukativnim radionicama. Teme su različite, a ovog puta je inspiracija bila Osmi mart.

  • Uvek se rado odazivam, i svake godine slikam sa decom i često radimo te radionice sa decom 03:59
  • Sa decom je uvek najiskrenije i najslađe raditi. Uvek im treba dozvoliti da rade onako kako oni rade.

Kako navodi Veronika Kerekeš Stevanovski, direktorka Doma kulture u Kačarevu ovakvi sadržaji organizuju se u toku cele godine.

  • Mislim da smo napravili jednu interesantnu i praktičnu stvar. S obzirom na to da je postavka radova umetnice u ovoj sali, deci će biti ponuđen spoj praktičnog i teorijskog i susret sa umetnicom, slikarkom. Nadam se da će to značiti za njihov razvoj, njihovu kreativnost i maštu. Nešto nesvakidašnje.

Postavku slika Marine Petrik svi zainteresovani mogu da pogledaju u Domu kulture u Kačarevu svakog radnog dana od devet do petnaest časova do osmog marta. Ova izložba organizuje se u saradnji sa Galerijom naivne umetnosti iz Kovačice.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena