Yunet
 

Kultura

Izložba slika Marine Petrik u Domu kulture „Bratstvo-jedinstvo”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. mart 2024. • 16:47 •

Izložba slika Marine Petrik u Domu kulture „Bratstvo-jedinstvo”

Ljubiteljima umetnosti, pre svega onima koji vole naivu preporučujemo izložbu slika Marine Petrik. Ona je članica Galerije naivne umetnosti iz Kovačice, a njenu izložbu u Domu kulture „Bratstvo-jedinstvo“ u Kačarevu možete pogledati do 8. marta.

Marina Petrik je mlada umetnica iz Kovačice koja se slikarstvom bavi već devetnaest godina. Kaže da je zavolela ovu vrstu umetnosti još od malih nogu.

  • U osnovnoj školi je učiteljica primetila moj talenat. Dosta sam slikala za različite dečije novine. To su moji prvi počeci. Još sam tada primetila da me slikanje privlači i da to volim. Ponosna sam, i zadovoljna, što imam mogućnost da se bavim poslom koji zaista jako volim.

Važno je s ljubavlju posmatrati svet oko sebe, smatra Petrikova. O tome svedoče njene slike – na kojima oživljava idilične prizore svakodnevnog života na selu, rada na njivi, crkvenih običaja, dečije igre, slovačke narodne nošnje… Kao najdraži motiv umetnica izdvaja kukuruz.

  • Ono što može da se primeti na svakoj mojoj slici jesu upravo klipovi kukuruza. Inače se u mojoj porodici bavimo poljoprivredom i taj motiv je za nas veoma važan, i uvek se nalazi na slikama. .

Za skoro dve decenije aktivnog bavljenja slikarstvom imala je više samostalnih izložbi u Srbiji i Slovačkoj. Od 2013. godine član je Galerije naivne umetnosti, a postavka u Kačarevu rezultat je saradnje Doma kulture „Bratstvo-jedinstvo“ i ove galerije. Kolekcija od dvadesetak slika može se pogledati do osmog marta, svakog radnog dana od devet do petnaest časova.

  • Ova izložba slika umetnice Marine Petrik samo je nastavak saradnje koju smo prošle godine ostvarili sa Galerijom naivne umetnosti iz Kovačice i koja se do pokazala vrlo uspešnom.

Pored slika Marine Petrik u Domu kulture u Kačarevu bila su izložena i slikarska platna Jana Žolnaja, Juraja Lavroša i drugih velikana naivne umetnosti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena