Yunet
 

Kultura

Održana promocija knjige “Srpski Rusi, jedan vek ruske emigracije u Srbiji – nasleđe i pouke iz prošlosti”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 15. mart 2024. • 14:58 •

Održana promocija knjige “Srpski Rusi, jedan vek ruske emigracije u Srbiji – nasleđe i pouke iz prošlosti”

U Pančevu je održana promocija knjige “Srpski Rusi, jedan vek ruske emigracije u Srbiji – nasleđe i pouke iz prošlosti”. Autor Dragan Delić knjigu je posvetio ruskoj emigraciji u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Pančevačkoj publici je u gradskoj biblioteci predstavljena knjiga “Srpski Rusi, jedan vek ruske emigracije u Srbiji” novinara i pisca Dragana Delića. Prema rečima autora, cilj je bio da predstavi čitaocima zaboravljena dela čuvenih ruskih emigranata, koji su nakon Prvog svetskog rata ostavili upečatljiv trag u različitim oblastima duhovnog i društvenog života na našim prostorima.

-Tako da se knjiga uglavnom bavi dostignućima iz različitih sektora. Imamo čak i teme iz oblasti kinematografije. Iz oblasti muzike. Beograd je bio jedan od muzičkih centara, i ne samo Beograd. Većina tih umetnika je dolazila u Pančevo i učestvovala u kulturnim dešavanjima, ne samo glumci, već pesnici, pisci, i tako dalje, rekao je Dragan Delić.

Želimo da promovišemo knjigu u svim gradovima u kojima je ruska emigracija ostavila traga: Beogradu, Sremskim Karlovcima, Beloj Crkvi, Bečeju, Pančevu i mnogim drugim, istakao je urednik knjige Milan Trpković.

– Knjiga ima lep odziv kod publike, i ona je svojevrsna enciklopedija Rusa i Ruskinja koji su ostavili nemerljiv trag ovde i jedan vodič kroz rusku emigraciju i da se upoznaju sa temama o kojima do sada nisu mnogo toga znali. Kada sam pročitao rukopis ove knjige, uvideo sam id a sam mnogo toga ne znam o Rusima koji su živeli i stvarali na ovim prostorima ,rekao je Trpković

Kako je građanima predočeno na promociji u Pančevu, ova knjiga predstavlja prvi i za sada jedini osvrt na živote znamenitih Rusa i Ruskinja koji su živeli u našoj zemlji, a dostupna je i razumljiva širokoj čitalačkoj publici.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena