Yunet
 

Kultura

Obeležen Svetski dan pozorišta otvaranjem nove kamerne scene u NP „Sterija“ Vršac

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 28. mart 2024. • 12:22 •

Obeležen Svetski dan pozorišta otvaranjem nove kamerne scene u NP „Sterija“ Vršac

U Narodnom pozorištu „Sterija“ Vršac, obeležen je Svetski dan pozorišta, otvaranjem nove kamerne scene, čiji je naziv „Kibicfenster kod Sterije“, a potom je izvedena premijera predstave „Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage“ po tekstu Radomira Putnika, a u režiji Snežane Udicki.

Nakon tradicionalnog čitanja ovogodišnje poruke povodom međunarodnog teatarskog praznika, simboličnim presecanjem vrpce u ime Grada Vršca, scenu je otvorio dr Trajan Kačina, član Gradskog veća za kulturu.

U svom govoru on je trenutak otvaranja nove pozorišne scene opisao kao događaj od velike važnosti za pozorište i kulturni život grada, zahvalivši se svima koji su doprineli tom uspehu – direktoru pozorišta koji je imao viziju i predanost za ovakav projekat, sponzorima koji su pomogli njegovu realizaciju, pozorišnim umetnicima koji su za tu priliku sa puno ljubavi radili na novoj premijeri i publici koja je na najlepši način, popunivši novu pozorišnu salu do poslednjeg mesta ponovo pokazala poverenje i podršku.

„Realizacija ovog projekta je još jedan dokaz da je u Vršcu kulturni život, a naročito pozorišni, konstantno u fokusu interesovanja, napretka i investicija. Kada je u pitanju NP „Sterija“, na inicijativu sadašnjeg sastava lokalne samouprave i uz pomoć Ministarstva kulture, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i naravno Grada Vršca, najpre je u vrednosti od 11,2 miliona dinara renovirana velika scena, da bi pre dve godine opremili pozorište najmodernijom audio-vizuelnom opremom u vrednosti od 32,6 miliona, dok se u projekat rekonstrukcije krova koji je trenutno u toku ulaže se 9,6 miliona“, rekao je dr Kačina i dodao da će predstavnici lokalne samouprave nastaviti da vode politiku napretka u svakoj sferi, a naročito u kulturi je je Vršac pre svega grad kulture.

Nakon svečanog otvaranja scene, usledila je premijera čuvene drame Radomira Putnika, jednog od najplodnijih srpskih dramaturga i teatrologa koji je deo svog života i obrazovanja proveo u Vršcu, a svojim nesebičnim predanim radom u oblasti pozorišne umetnosti, kao jedan od najznamenitijih živih stvaralaca, ostao zauvek vezan za Sterijin grad, ali i grad svoje mladosti. Iako je najveći deo profesionalnog života i rada proveo u Beogradu gde je u Narodnom pzorištu bio direktor drame, a na Televiziji Beograd urednik dramskog programa, Vršcu se uvek vraćao i sa posebnom pažnjom pomagao njegovom kulturnom razvitku. Grad Vršac mu se za taj doprinos 2017. odužio dodelom nagrade za životno delo, dok mu se Narodno pozorište „Sterija“ u repertoarskom smislu, vratilo nakon 32 godine.

Vršačkoj pozorišnoj publici prvi put se predstavio delom Traktat o kafici, 1972. godine, dok je drama za decu Baca Ica i njegova Mica, predstavljena 1982. godine.

Poslednji put se na repertoaru Narodnog pozorišta „Sterija“ našao se 1992. godine, kada je Milovan Novčić postavio njegovu dramu Klimakterijum. Na poziv NP „Sterija“ 2024. godine, da se nekom njegovom dramom otovori novi prostor u okviru vršačke pozorišne zgrade, ponudio je svoju dramu Poslednji trenuci kralja Aleksandra i kraljice Drage, koju je kao prvu predstavu za „Kibicfenster kod Sterije“ režirala Snežana Udicki.

Kamerna scena „Kibicfenster kod Sterije“ otvorena je u čast Svetskog dana pozorišta 2024. uz poruku nobelovca Juna Fosea i poziv na mir i umetničko stvaranje. Otvaranjem ovog pozorišnog prostora Narodno pozorište „Sterija“ dobilo je, pored Velike scene u baroknoj sali, Male scene „Tomislav Pejčić“ i treću scenu sa 50 mesta koja će kao multifunkcionalna scena biti pogodna za različite događaje i pozorišna praktična istraživanja u oblasti kamernog, ambijentalnog, inkluzivnog, interaktivnog pozorišnog izraza i za mnoge druge pristupe u kojima je odnos između publike i izvođača smešten u bliskiji kontekst koji na taj način otvara mogućnosti za intenzivnije i izražajnije doživljaje i iskustva kako glumaca, tako i gledalaca.

Svetski Dan pozorišta obeležava se svakog 27. marta, na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta od 1961. godine. Na taj dan u svetu nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica, organizuje pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, piše pozorišna ličnost svetskog ugleda. Ove godine poruku je uputio Jun Fose (1959), norveški dramski pisac, a naslov njegovog teksta bio je „Umetnost je mir“. On je u svojoj poruci pričao o moćnom potencijalu umetnosti da uvažava različitosti svih vrsta koje postoje među ljudima – od boje kože, preko religije, do ideologije i političkog opredeljenja, apelujući da umetnost te razlike treba i može da pobedi, uništi i ljude ujedini kroz mir.

Prostor koji je ove pozorišne sezone postao nova kamerna scena, nalazi se na samom ulazu u Narodno pozorište „Sterija“, desno od biletarnice, a do nedavno je bio u funkciji magacina. U prethodnim decenijama bio je iznajmljivan i kao knjižara, a prvi put kao pozorišni prostor otvoren je u sezoni 1980/81. pod nazivom „Kibicfenster teatar“ kada je upravnik bio Dragomir Jerković. „Kibicfenster teatar“ otvoren je 9. novembra 1980. u vreme kada su počeli „Sterijini dani“, a na otvaranju su nastupili vršački glumci Tomislav i Radmila Pejčić, Milan Bursać, Bojana Malkanović Udicki i Nikola Simijanović. Rada Đuričin, kao gošća iz Beograda, za tu priliku izvela je monodramu „Strah od letenja“ Erike Jong.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena