Yunet
 

Kultura

Magija Dangubskih avantura: Književno veče s Lorinom Popi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. april 2024. • 10:09 •

Magija Dangubskih avantura: Književno veče s Lorinom Popi

Foto: Biblioteka Vršac

Povodom Međunarodnog dana dečije knjige u čitaonici Gradske biblioteke u Vršcu će u utorak, 2. aprila 2024. godine sa početkom u 18 časova, biti upriličeno književno veče Lorine Popi. Ona će govoriti o svojim romanima „Sama protiv Danguba“, „Lili i Dangube dane ne gube“ i „Lili i Dangube rastu“.

Učesnici večeri su Jadranka Ćulum, Jasna Krsmanović, Nataša Babeu, David Bićanin, VAU ARS glumionica „Smehuljci“, Škola glume APS ĐUMB i Udruženje „Otvoreno srce sveta“. Moderator večeri je Sanja Vukelić.

Lorina Popi je rođena 1980. godine u Vršcu. Osnovnu i srednju školu pohađala je u Vršcu. Završila je Filološki fakultet u Beogradu, na katedrama za španski jezik i književnost i rumunski jezik i književnost. Profesor je španskog, rumunskog, engleskog i latinskog jezika. Bavi se prevođenjem i sudski tumač je za rumunski i španski jezik. Napisala je sledeće romane: „Sama protiv Danguba“, „O budućim ljudima“, „Lili i Dangube dane ne gube“ i „Lili i Dangube rastu“.

Glavni lik ove trilogije je Lili, devojčica koja dolazi sa sela u grad, u srednju školu i koja se trudi da se uklopi u novu sredinu i stekne nove drugove. Posle mnogo peripetija, njoj na kraju to i uspeva.

Jezik romana je precizan i ne mogu se oteti utisku da, osim što slika intelektualnu borbu devojčice u periodu prvih sazrevanja ,a sazrevanja će u životu biti još više puta, govori mnogo i o autoru romana, o obrazovanoj i načitanoj, ozbiljnoj osobi koja sa istom ozbiljnošću prilazi i pisanju romana. Pravopis, gramatika, sama konstitucija rečenice i njen tok, ne mogu sakriti jasnu misao i stil pisca. Ta ozbiljnost i čini da se knjigama prilazi sa poštovanjem, i da se sačuva i ostvari misija koju ljudski duh ima oduvek, kroz zapisanu misao i sačuvanu reč.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena