Yunet
 

Zdravlje

Prevencijom protiv raka grlića materice

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. mart 2022. • 17:42 •

Prevencijom protiv raka grlića materice

Rak grlića materice je maligna bolest koja se može sprečiti, redovnom kontrolom i odlaskom na preventivne ginekološke preglede. Žene treba da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i obavati preventivni pregled.

Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, rak grlića materice se u Južnobanatskom okrugu nalazi na četvrtom mestu u obolevanju i petom mestu u umiranju od svih malignih tumora u ženskoj populaciji. Svake godine u našem okrugu u proseku 40-50 žena oboli i 15-20 umre od ove bolesti.

Treba se jvljati na redovne pereventivne preglede, u Dispanzeru za zdravstvenu zaštitu žena, zvati kol centar sve je vrlo pristupačno.Svi lekari imaju termine tako da se može zakazati.

Lekari upozoravaju da do nastanka karcinoma glića materice prođre i nekoliko godina zato su važne redovne kontrole kod Ginekologa kako bi se sprečilo da do razvoja bolesti dođe. Simptoma skoro da nema kada je ovaj karcinom u pitanju.

Simptomi su blagi i neprimetni samo pojačana vaginalna sekrecija, pojačano krvarenje se javlja kasnije kada je bolest malo zanemarena. Simptomi su nespecifični i samo preventivnim pregledom, uzimanjem papa testa i kolposkopijom , može se otkriti početak pred malignih ćelija i sam početak karcinoma kada je on izlečiv.

Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, najviše obolelih od raka grlića materice u Južnobanatskom okrugu je u uzrastu 55-65. godine, dok se bolest registruje već u uzrastu od 30-34. godine života. Najviše umrlih je u uzrastu 65-69 godina, dok se smrtni ishodi registruju već u uzrastu 35-39. godine života.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena