Yunet
 

Zdravlje

Prvi oboleli od zapadnog Nila iz Južnog Banata

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. jul 2022. • 12:01 •

Prvi oboleli od zapadnog Nila iz Južnog Banata

U Južnobanatskom okrugu potvrđen prvi slučaj oboljevanja od groznice Zapadnog Nila. Oboleli muškarac je iz Dolova i trenutno se nalazi na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut“ saopštio je da je rеgistrоvаn prvi pоtvrđеni slučај оbоlеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа i da je obolela оsоbа sа tеritоriје Јužnоbаnаtsкоg окrugа.

U 80 odsto slučajeva osoba koja je inficirana nema nikakve simptome bolesti, a u preostalih 20 odsto simptomi su slični gripu – povišena telesna temepratura, glavobolja, bolovi u mišićima, zglobovima, prolazna ospa, uvećane limfne žlezde. Veoma mali broj ljudi na 150 inficiranih, može se javiti upala mozga i zahteva hospitalizaciju.Jedini način je da se zaštitimo od uboda komaraca.

Virus groznice Zapadnog Nila potvrđen je u Pančevu na jednaest lokacija: Vojlovici, na Kudeljarskom, nasip kod Rode , Karaula kasarna, Rit ispod mosta, Valjevska ulica, Opšta bolnica, nadel Banatsko Novo Selo, Stari Tamiš, Starčevo, Omoljica I Ivanovo.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena