Yunet
 

Zdravlje

Neprijatan zadah neprijatan problem

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. maj 2024. • 14:45 •

Neprijatan zadah neprijatan problem

Stomatolozi pored plombiranja zuba i protetskih radova, su tu da reše problem neprijatnog zadaha koji je prilično neprijatan i sputava osobe da rade svoje svakodnevne aktivnosti. Dr Tihomir Mrenović objašnjava šta može biti razlog neprijatnog zadaha i kako rešiti ovaj problem.

Veliki problem je neprijatan zadah iz usta, zbog čega se osobe povalače u sebe. Šta može da bude razlog? Da li je problem sa lošom oralnom higijenom ili je problem druge vrste?

„Patološki taj neprijatan zadah iz usta je posledica mikroorganizama. Mi imamo mnogo mikroorganizama, preko 750 mikroorganizama po broju bakterija koji se nalaze. Lošom održavanju higijene i smanjenim lučenjem pljuvačke gubi se balans između mikroorganizama i kada oni bujaju to je posledica tog neprijatnog zadaha“, rekao je Dr Tihomir Mrenović načelnik Stomatološke službe Doma zdravlja.

Pored problema koji se mogu javiti u samim ustima, postoje osobe koje zbog pojedinih lekova imaju loš zadah, ističe doktor Mrenović.

„Kod ljudi koji koriste antidepresive, lekove za snižavanje krvnog pritiska, sve to dovodi do smanjenog lučenja pljuvačke, nema samoispiranja. Mi u toku dana izlučimo i po litar ipo pljuvačke, u kojoj imamo ogroman broj komponenata koji nas čuvaju od tih mikroorganizama. Ako nema dovoljno pljuvačke, nema šta da nas čuva od tih patogenih mikroorganizama“, rekao je Dr Tihomir Mrenović načelnik Stomatološke službe Doma zdravlja.

Ponekad problemi sa organima za varenje mogu da izazovu neprijatni zadah, važno je potražiti uzrok kako bi se zdravstveni problem rešio i kako ne bi došlo do komplikacija.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena