Yunet
 

Poljoprivreda

Stručnjaci upozoravaju: Požuriti sa setvom kukuruza dok ima vlage

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 9. april 2024. • 00:00 •

Stručnjaci upozoravaju: Požuriti sa setvom kukuruza dok ima vlage

Poljoprivredne mehanizacije sve je više na njivama, jer uporedo sa prskanjem ozimimih strnina, završavaju se poslednje pripreme za setvu kukuruza koja je u toku. Seje se i u svim mestima opštine Stara Pazova.

Neobično toplo vreme u prvoj dekadi aprila utiče na radove na njivi, a ratari se trude da u optimalnom roku, ali prvenstveno dok još ima vlage u zemljištu završe setvu kukuruza. Nebojša Dragojlović iz Golubinaca je obradom uspeo da je sačuva u setvenom sloju, ali mora se požuriti da bi zlatno zrno niklo.

“Mi svakim danom produbljujemo dubinu setvu, da bi seme ušlo u vlagu. Čak razmišljamo za par dana, kada počnemo sa setvom soje da stisnemo zemlju valjkom jer nije za čekati.”

Prolećna setva je za oko 10 odsto jeftinija u odnosu na prošlu godinu koliko je niža cena hemije, ali otkupne cene njihovih proizvoda i dalje beleže pad, tako da je teško govoriti o računici. Većina ratara se ove godine odlučuje za Dekalhibride otporne na poleganje, za koje po hektaru treba izdvojiti od 250 do 300 evra u zavisnosti od proizvođača, objasnio je Dragojlović.

“Ove godine smo išli isključivo na sortiment, koji je otporan na poleganje. Ne gleda se više ni na prinos, jer ja sam prošlu godinu imao jako tešku pošto mi je vetar 80 jutara kukuruza polomio, sabio u crnu zemlju , tako da sam sada išao isključivo na sortiment koji je otporan na to. Ne interesuje me prinos, već da nemam katastrofu kao prošle godine. “

I sejalice staropazovačkog Agroproma su na njivama. Privode kraju setvu kukuruza a agronomi kažu da je ovaj posao počeo na vreme i da se prilagođava vremenskim uslovima.

“Što se tiče temperature zemljišta ona je optimalna za setvu, jer prelazi preko 10 stepeni a možda i više trenutno, ali problem je samo taj deficit vlage. Bilo je s početka proleća, međutim sada su visoke temperature a duvaju i vetrovi zbog čega dolazi do isušvanja i gubitka vlage. Trebalo bi što pre da se posejem, da seme ode u zemlju što pre, da uđe u postojeću vlagu a nadamo se da će kiša pasti u neko dogledno vreme,“ kaže Zlatko Pjetlović, agronom.

U ovoj zadruzi sve ostale kulture su već posejane. Repa pre mesec dana, nakon toga suncokret i soja a za nekoliko dana biće završen i kukuruz koji će u Agropromu zauzimati najviše površina, oko 900 ha. Zlatno zrno bi i u individualnom sektoru trebalo da bude posejano do polovine aprila.

-->Tweet --> Share Tweet

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena