Srpski Magyarul
 
Srpski Magyarul

Društvo

Srbiji potrebni pravnici na mađarskom jeziku

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 29. jun 2022. • 11:19 •

Srbiji potrebni pravnici na mađarskom jeziku Foto: RTV Pannon

Rešavajući poslove na sudu, prosečan čovek često se nađe na stranputici zbog izraza, propisa i zakona. Tada je zaista dobrošlo ukoliko pravnik može da mu pruži stručnu pomoć na maternjem jeziku.

Mađarski nacionalni savet je doneo odluku o stipendiraju pravnika kako bi podržao obrazovanje mladih mađarskih pravnika.

Emu Pirkov, rodom iz Skorenovca zanima karijera pravnika. Mlada žena ima dobru sposobnost komunikacije i nakon što je u Zrenjaninu završila srednju školu, u Subotici je 2021. godine upisala fakultet. Stipendija raspisana  za studente prava još snažnije je uverila da odabere ovu karijeru.

„Kada sam videla da se otvara ta mogućnost, naravno da sam je zgrabila, kako i ne bih. Stanujem dosta daleko od Subotice, imam više izdataka nego moje kolege. Veoma mnogo mi pomaže, pokriva troškove na fakultetu, studentskom domu, što je pomoć ne samo za mene, već i za moju porodicu" kaže Ema Pirkov, studentkinja na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe.

Vojvođanski program stipendije prava Mađarski nacionalni savet raspisao je prošle godine po prvi put. Ove godine biće dodeljeno 20 stipendija. Osnovni uslov za dobijanje stipendije je da kandidati još ne poseduju visoko obrazovanje, da su prijavljeni na akreditovane studije u Srbiji, odnosno da će nakon diplomiranja najmanje pet godina raditi u Srbiji.

„U odnosu na druge stipendije Mađarskog nacionalnog saveta reč je o značajnoj sumi. Reč je o stipendiji od 100 hiljada forinti, u dinarskoj protivvrednosti u periodu od 10 meseci. Nacionalni savet iznos isplaćuje po semestrima, u dve veće tranše. Prvu po upisu, a drugu po upisu na letnji semestar. Ova stipendija ne isključuje druge stipendije nacionalnog saveta, tako da je moguće sabirati ih" kaže Emil Lulić, rukovodilac kancelarije Mađarskog nacionalnog saveta.

Zahvaljujući aktivnostima proteklih godina stvorene su pravne pretpostavke koje obezbeđuju uslove za Mađare lekare, ekonomiste, inžinjere i pravnike.

„Naš interes je da i za 10-20-30 godina imamo mađarske sudije, mađarske advokate, mađarske pravnike u javnoj upravi, mađarske pravnike u privredi. Diploma pravne struke otvara mnogo prostora za zapošljavanje. Ne poznajemo mnogo pravnika Mađara koji nemaju posao" rekao je dr Balint Pastor, šef poslaničkog kluba SVM-a u republičkom parlamentu.

Detalji konkursa mogu se pronaći na zvaničnoj stranici Mađarskog nacionalnog saveta. Rok za podnošenje prijava je do 14 časova, 30. juna.

Izvor: Pannon RTV

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad