instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Odata počast stradalima u Velikoj raciji i Drugom svetskom ratu

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 30. januar 2024. • 14:01 •

Odata počast stradalima u Velikoj raciji i Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomen-ploču ispred Predškolske ustanove „Labud Pejović“, na mestu nekadašnje sinagoge i jevrejske škole u Bečeju, kao i komemoracijom na spomen - obeležju kraj Tise, gde je ubijeno vise od 200 ljudi, obeležena je 82. godišnjica sećanja na nevino stradale žrtve Drugog svetskog rata i Velike racije iz 1942. godine.

U znak sećanja na nezapamćen zločin koji su Hortijevske fašističke trupe izvršile nad Srbima, Jevrejima i Romima u južnoj Bačkoj, besede su izgovorili predstavnici SUBNOR-a i opštine Bečej.

U Bečeju racija je počela 27. januara 1942. godine u Hotelu Central odakle su građani Bečeja odvoženi kamionima, goli i bosi na Tisu na -25 stepeni. Tog dana je 128 muškaraca, 86 žena, od toga 19 starih osoba i 15 dece bačeno u zaleđenu reku.

Pomen žrtvama održao je protojerej stavrofor Branko Ćurčin, dok su župnik rimokatoličke crkve u Bečeju Laslo Fuderer i predstavnik Jevrejske opštine Subotica, Robert Kovač, izgovorili molitve za mrtve na mađarskom i hebrejskom.

Januarska racija bila je 1942. godine sprovedena u Žablju, Temerinu, Srbobranu, Titelu, Mošorinu, Šajkašu, Čurugu, Novom Sadu i Bečeju. Blizu 4 hiljada tela iz Bačke odnele su rečne struje Tise i Dunava, neke čak sve do Rumunije bez mesta večnog počinka iako su nezvanične brojke mnogo veće.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena