instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Kada policija može da vam oduzme vozilo?

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 28. februar 2024. • 07:22 •

Kada policija može da vam oduzme vozilo?

Mera privremenog oduzimanja vozila za teže prekršaje primenjuje se od petka. Ova mera može se primeniti i u slučaju da vozač koji je načinio prekršaj nije vlasnik vozila i traje do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja predvidele su jednu zaštitnu meru koja podrazumeva da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova mogu privremeno da oduzmu vozilo u slučaju da je vozač načinio teži prekršaj, pod uslovom da je to vozaču treći teži prekršaj iz oblasti bezbednosti saobraćaja u protekle dve godine i da je za prethodna dva pravosnažno osuđen.

Teži prekršaji propisani su kaznenim odredbama članova 329. i 330. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, a to su nasilnička vožnja, alkoholisanost veća od 1,2 promila, odbijanje alkotestiranja ili utvrđivanja prisustva psihoaktivnih supstanci,  upravljanje motornim vozilom bez vozačke dozvole za ijednu kategoriju, prekoračenje brzine u naselju za više od 70  kilometara na čas od dozvoljene, prekoračenje brzine van naselja za više od 80  kilometara na čas od dozvoljene, vožnja u vreme zabrane.

Mera privremenog oduzimanje vozila trajaće do okončanja sudskog postupka, kada će biti odlučeno da li će se mera pretvoriti u trajnu. Sa druge strane, sudija može da već na prvom ročištu vlasniku vrati privremeno oduzeto vozilo.

Kamere na uniformama

Osim toga, novim Pravilnikom o načinu kontrole i regulisanja saobraćaja koji danas stupa na snagu predviđeno je i korišćenje kamera na uniformama policajaca kojima se snima kompletna komunikacija sa vozačima koji su zatečeni u saobraćajnom prekršaju. Podsetimo, naša policija od septembra prošle godine već koristi 60 kamera koje su postavljenje na vidljivom delu uniforme. Uređaji su donacija ambasade Sjedinjenih Američkih Država sa ciljem da se poveća transparentnost u radu i poveća bezbednost samih policajaca. Kamere koriste dve organizacione jedinice, patrole policijskih vozila bez obeležja, takozvani presretači i saobraćajna policijska ispostava za državne puteve koje pokrivaju deonice auto-puteva i prilaznih puteva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova naglašava da ove mere imaju za cilj povećanje bezbednosti u saobraćaju i smanjenje teških prekršaja na putevima. Građani su pozvani da budu svesni novih pravila i preuzmu odgovornost za svoje ponašanje na drumovima kako bi doprineli bezbednijem saobraćaju u Srbiji.

 

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena