instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Porodica Mirić neguje zanat izrade i gradnje kaljevih peći

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 28. februar 2024. • 08:27 •

Porodica Mirić neguje zanat izrade i gradnje kaljevih peći Milica Mirić, atelje i galerija Mirić, Bečej

Uz kaljeve peći „nema zime”. To najbolje znaju oni koji se greju na njih, ali i oni koji se bave njihovom gradnjom. Porodica Mirić iz Bečeja izradom i zidanjem kaljevih peći bavi se još od 1990. godine.

Ovim poslom danas se bave Milica i njen sin Igor, a dok je bio zdrav, u ovom zanatu glavni je bio Milivoj, glava porodice. Za izradu elementa potrebnih za izgradnju peći zadužena je Milica, dok je Igor glavni majstor na terenu.

Biskvitno pečenje radi se na temperaturi od 960 do 1.200 stepeni. Kada se elementi ohlade ponovo se brišu i glaziraju u željenu boju. Da ovo nije samo zanat već i umetnost potvrđuje činjenica pećke naših sagovornika krase unikatni i nesvakidašnji ornamenti.

Veličina kaljeve peći određuje se spram kvadrature prostora koji bi trebalo da zagreje. Osim ukrasnih delova, u radionici porodice Mirić izrađuju se šamotne ploče i postolja, dok vrata izrađuje livac, a pojedina od posebnih čelika koji trpe visoke temperature kuje Igor.

Nakon što peć bude ozidana, novi vlasnici bi trebalo da u narednih nedelju dana dnevno lože po jednu do dve vatre, kako bi vlaga unutar peći postepeno isparila, kaže naš sagovornik.

Opširnije o ovom zanatu i samoj izradi kaljevih peći u ateljeu Mirić iz Bečeja saznajte u večerašnjem izdanju emisije „Bečejski ugao“ od 20 časova.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena