instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Očekuje se da NIS radove završi u maju

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 5. mart 2024. • 10:15 •

Očekuje se da NIS radove završi u maju

 Štab za vanredne situacije opštine Bečej održao je sedamnaestu redovnu sednicu, u okviru koje se predsednik štaba dr Vuk Radojević osvrnuo se na situaciju koja se tiče vanredne situacije koja je još uvek na snazi u okviru kompleksa otvorenih bazena u Bečeju.

On je istakao da je do sada urađen deo posla, ali ne i završen jer je NIS bio primoran da svoju mehanizaciju premesti na drugo mesto radi svog tekućeg poslovanja. Planirano je da se u prvoj polovini marta mehanizacija vrati na područje kompleksa otvorenih bazena te da se posao likvidacije bunara i završi. Očekuje se da posao bude završen u maju mesecu kako bi se sve pripremilo za letnju sezonu i početak rada otvorenih bazena, navodi se u saopštenju sa sednice Štaba.

Podsećanja radi, 10. marta prošle godine proglašena je vanredna situacija na području Prve mesne zajednice u okviru kompleksa otvorenih bazena. To je učinjeno zbog opasnosti izazvane aktiviranjem bušotine/bunara  koji se nalazi na kompleksu otvorenih bazena Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej „Đorđe Predin Badža“  i nekontrolisanom ispušanju gasova u nepoznatoj koncentraciji u cilju preduzimanja hitnih i operativnih mera zaštite i spasavanja na ugroženom delu teritorije opštine Bečej.

Tim povodom od Pokrajinske vlade, iz tekuće budžetske rezerve obezbeđena su sredstva, oko 17 miliona dinara, za pripremne radove na tom području kao i za završne radove odnosno vraćanje u prvobitno stanje. Takođe je dogovoreno da NIS na sebe preuzme posao likvidacije kao i troškove likvidacije bušotina/bunara.

Civilna zaštita glavna tema sastanka

U okviru sedamnaeste redovne sednice ujedno je održan i radni sastanak u cilju afirmacije i značaja civilne zaštite na kom je glavna tema bila uloga i značaj civilne zaštite i jedinica civilne zaštite, kao i o dostignuti stepen pripremljenosti opštine Bečej  za reagovanje u vanrednim situacijama.

Na radnom sastanku prisutni su obavešteni da je 1. marta povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, u Novom Sadu, održana svečana sednica Okružnog štaba za vanredne situacije Južnobačkog okruga na kojoj je prusutvovala i opština Bečej. Na navedenoj sednici istaknuto je da civilna zaštita u Srbiji ponovo dobija na značaju i intezivno se radi na njenom jačanju, kao i da se mora ulagati mnogo više odgovornosti i novca, kako bi se formirale dobro obučene specijalizovane jedinice civilne zaštite i jedinice civilne zaštite opšte namene na lokalnom nivou, kao i preko potrebne dodatne snage koje bi bile angažovane u vanrednim situacijama.

Na svečeanoj sednici, opština Bečej bila jedna od tri opštine, čijem je predsedniku dodeljena Zahvalnica za izuzetan doprinos razvoju sistema smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama.

 

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena