instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

Dramskom predstavom obeležena godišnjica Revolucije

TV Bečej • Agota Varga • 14. mart 2024. • 07:54 •

Dramskom predstavom obeležena godišnjica Revolucije

Dramskom predstavom pod nazivom „Revolucija”,koja je prikazana u Narodnoj biblioteci Bečej srednjoškolcima sa teritorije Opštine Bečej, u ovoj ustanovi kulture obeležen je 15. mart, godišnjica mađarske revolucije iz 1848-49 godine.

Predstavu o prijateljstvu dva velikana poezije, Janoša Aranja i Šandora Petefija, koje se preplitalo u prošlosti, a živi u sadašnjosti, a koju je pogledalo oko 100 srednjoškolaca iz opštine Bečej, režirao je glumac, vođa radionice i reditelj Bela Kalo. Dokumentarna drama daje uvid u svakodnevicu dvojice prijatelja pesnika, u njihove teškoće i radosti.

Tekst predstave je napisala Rozalija Brešćanski Boroš, dramaturg Narodnog pozorišta Subotica, koja je pročitala hiljade stranica prepiske, savremenih reminiscencija i zapisnika. Od njih je sastavila dijaloge i scene. Drugim rečima, ono što se oživljava na sceni nije fikcija, već istinita priča.

Izvođači predstave „Revolucija”,koju igraju Bela Kalo i Lorant Peter Tot, nakon premijere u južnom regionu 2018. godine, izveli su ovu predstavu u osam zemalja, u više od sto osamdeset gradova, a ova takozvana „turneja” završena je juče u Bečeju, kojom je Narodna biblioteka Bečej dostojno obeležila ovaj značajan datum, rečeno je na ovom događaju.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena