Yunet
 

Društvo

“Savez udruženja potomaka i poštovalaca srpskih ratnih dobrovoljaca 1912 1918“ posetio opštinu Novi Kneževac

TV Cink • Radovan Nježić • 20. jun 2024. • 21:10 •

“Savez udruženja potomaka i poštovalaca srpskih ratnih dobrovoljaca 1912 1918“ posetio opštinu Novi Kneževac

Članovi mesnih organizacija "Saveza udruženja potomaka i poštovalaca srpskih ratnih dobrovoljaca 1912- 1918" sa teritorije čitave Vojvodine, na čelu sa predsednikom udruženja i generalnim sekretarom Matice srpske dr Milanom Micićem posetili su opštinu Novi Kneževac. Oni su tom prilikom obišli pravoslavne hramove, kao i dobrovoljačka znamenja koja su u poslednjih nekoliko godina podignuta u Podlokanju, Banatskom Aranđelovu, Srpskom Krsturu, Đali i Novom Kneževcu. Kako je u razgovoru istakao predsednik Saveza udruženja i generalni sekretar Matice srpske dr Milan Micić, za mnoge članove Saveza ovo je bila prilika da se upoznaju sa istorijom naselja i ljudi novokneževačke opštine, te njihovom doprinosu dobrovoljačkom pokretu tokom Velikog rata.

Pored obilaska crkvi i spomen ploča, u Novom Kneževcu je u Svetosavskom domu – čitaonici održana i godišnja Skupština “Saveza udruženja potomaka i poštovalaca srpskih ratnih dobrovoljaca 1912-1918“. Na njoj je bilo reči o aktivnosti ovog udruženja, kao i modelima rada i međusobne saradnje.

Naš sagovornik takođe je istakao sa kojim izazovima se Savez ratnih dobrovoljaca suočavao u prošlosti, te na koji način on danas pokušava da doprinese rasvetljavanju prošlosti dobrovoljačkog pokreta tokom Prvog svetskog rata.

Upravnik Kulturno-istorijsko društvo Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ Radovan Nježić podsetio je kolika je bila uloga Srba iz severnog Banata u razvoju dobrovoljačkog pokreta.

Organizatori čitavog skupa bili su Kulturno-istorijsko društvo Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“, uz pomoć lokalne samouprave, mesnih zajednica i pojedinaca dobre volje, kao i srpskih pravoslavnih crkvenih opština sa teritorije novokneževačke opštine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena