Yunet
 

Kultura

Predstavljena knjiga „Obračun. Načela i razlozi” Kajice Milanova u Beogradu

TV Cink • Radovan Nježić • 25. jun 2024. • 11:46 •

Predstavljena knjiga „Obračun. Načela i razlozi” Kajice Milanova u Beogradu

Povodom knjige „Obračun. Načela i razlozi“ profesora dr Kajice Milanova održan je seminar u prostorijama Instituta za evropske studije u Beogradu. U radu okruglog stola na predstavljanju knjige učestovali su akademik Časlav Ocić, Bojan Drašković, Petar Ćurčić i dr Miša Đurković. Kako je istakao direktor Instituta za evropske studije dr Miša Đurković, knjiga Kajice Milanova „Obračun. Načela i razlozi“ doživela je svoje drugo izdanje, a prvo u Srbiji nakon pedesetpet godina od prvog izdanja 1969. godine u Australiji.

U predstavjanju knjige učestovao je i profesor istorije Bojan Drašković iz Kanjiže, koji je napisao pogovor za knjigu. On je u razgovoru rekao da je od izuzetne važnosti predstavljanje lika i dela profesora dr Kajice Milanova meštanima Novog Kneževca i okoline, kao dobrog primera intelektualca i naučnika.

Kajica Milanov rođen je u Jozefovu/Obilićevu (danas deo Novog Kneževca) 1905. godine. Studirao je filozofiju u Beču i Berlinu i bio je profesor flozofije na univerzitetu u Beogradu između dva svetska rata. Drugi svetski rat proveo je u nemačkom zarobljeništvu, da bi nakon povratka u Jugoslaviju pao u nemilost novog komunističkog režima, nakon čega odlazi u emigraciju, tačnije u Austaraliju. U Australiji je bio profesor na državnom univerzitetu Hobart u Tasmaniji, gde je nastavio svoju naučnu karijeru do smrti 1986. godine. Sarađivao je sa Slobodanom Jovanovićem i ostalim istaknutim srpskim i jugoslovenskim emigrantskim intelektualcima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena