Yunet
 

Kultura

Predavanjem „Kosovski boj. Između mita i legende” obeležen Vidovdan u Novom Kneževcu

TV Cink • Radovan Nježić • 28. jun 2024. • 13:55 •

Predavanjem „Kosovski boj. Između mita i legende” obeležen Vidovdan u Novom Kneževcu

Predavanjem „Kosovski boj. Između mita i legende“ uz prigodan kulturno-umetnički program obeležen je Vidovdan u Svetosavskom domu čitaonici u Obilićevu – Novom Kneževcu. Novokneževčani su imali priliku da čuju kako i na koji način se formirala svest o značaju Kosovske bitke za srpsku kuturu i tradiciju. Profesor dr Boris Stojkovski sa odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu je tom prilikom istakao da je Vidovdan jedan od najznačajnih praznika srpskog naroda.

Prema rečima našeg sagovornika, Vidovdan je pored Savindana, jedan od praznika koji povezuje sprski narod bez obzira gde oni živeli.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupio je ženski hor „Lira“ iz Novog Kneževca koji je otpevao državnu himnu i dva bloka kosovskih i rodoljubivih pesama. Učenice gimnazije i srednje škole „Dositej Obradović“ Elena Petrović i Jovana Bikić pročitale su stihove Milana Rakića i Zorke Stojanović – pesme „Simonida“ i „Dozivanje Gračanice“. Solo izvođač Teodora Janković otpevala je nekoliko rodoljubivih pesama kosovske tematike, dok je novinarka Manda Vuković vodila program. Ogranizatori čitavog programa bili su Kulturno-istorijski društvo Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ i Srpska pravoslavna crkvena opština Obilićevo.

Predavanje je održano u sklopu projekta Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ pod nazivom " Negovanje kulture sećanja i rad na očuvanju kulturno-istorijskih tekovina i tradicija Srba severnog Banata, Potisja i Pomorišja za 2024. godinu" i sufinansiran je od strane lokalne samouprave opštine Novi Kneževac.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena